НачалоКулинарни рецептиЯстия с месоПиле с кисело зеле - сочно пилешко с ориз на фурна

Пиле с кисело зеле – сочно пилешко с ориз на фурна

Ястието пиле с кисело зеле и ориз на фурна е несравнима хармония между сочно пилешко месо и богатия киселинен вкус на зелето. Тази гозба е в състояние да изпълни къщата с аромата на ухайно, печено и вкусно пиле. От стари времена, когато традиционно са се практикували по-простички манджи, до съвременната гурме кухня, киселото зеле с пиле или със свинско си остава запазена марка на българската трапеза.

Пиле с кисело зеле – рецепта за сочно пиле

Тази рецепта за пиле с кисело зеле и ориз на фурна е изпитана многократно и пресъздава точно, уникалната комбинация на сочното пилешко месо, и ароматно киселото зеле. Заедно с ароматни подправки, сладостта на зелето и солеността на месото, това ястие в завършен вид получава богати вкусовете и баланс. Подготвено с майсторство и любов, киселото зеле с пиле ще се хареса както на семейството така и на вашите гости.

Необходими продукти за киселото зеле и пилето

  • 700-800 гр. пиле;
  • 1 кг. кисело зеле;
  • 1/2 к.ч. ориз;
  • крива мерудия;
  • червен пипер;
  • черен пипер;
  • сол;
  • вода;
  • олио.

Начин на приготвяне на пиле с кисело зеле

  1. Почистваме и измиваме добре пилешкото месо и го подсушаваме. В предварително загрята мазнина, в тенджера, го запечатваме до червено от всички страни и го оставяме настрани.
  2. В същата мазнина запържваме киселото зеле за 6-7 мин. и доливаме зелев сок (може и вода ако е много кисело зелето), колкото да го покрие.
  3. Прибавяме и пилешкото месо,  разбъркваме, и готвим до готовност на пилето.
  4. Добавяме ориза, червения пипер, сол на вкус и кривата мерудия. разбъркваме и варим докато ориза започне да омеква.
  5. След това прехвърляме ястието в подходяща тавичка и го допичаме във фурната. Ако има нужда се добавя още зелев сок или вода, добавяме.

Сервираме нашето пиле с кисело зеле на фурна топло с домашно приготвен хляб. Независимо дали се сервира за специален повод или за обикновена семейна вечеря, киселото зеле с пиле на фурна е неустоима наслада и винаги създава споделени моменти около масата. Това ястие не само задоволява апетита, но и подхранва душата. 😉

Да ви е сладко!

В заключение може да кажем, че със своята уникална комбинация от вкусове и традиции, ястието пиле с кисело зеле остава истински символ на традициите, които ни свързват с миналото и ни радват в настоящето.

Вкусовете, които съдържа, ще продължат да се запечатат в паметта ни, оставяйки ни с желание за още и още при всяка следваща порция. Киселото зеле с пиле е винаги повод за радост и удоволствие. Този вкусен дует от пилешко месо и кисело зеле, докосва душата и носи спомени за едно време със във всяка хапка.

Може още да ви хареса: Пиле на фурна ориз – уникално вкусно, с бучка масло

Подобни статии
Още от категорията

Свински винен кебап – есенно-зимна манджа за ценители

Винен кебап - една уникално вкусна рецепта за класически вин кебап и ориз за гарнитура. Виненият кебап e безспорно едно любимо ястие по нашите...

Омлет с агнешки дробчета

Необходими продукти за омлет...

Яйца на очи с пилешки дробчета

Необходими продукти за яйца...

Мусака от патладжани с ориз

Традиционно в гръцката кухня,...