НачалоКулинарни рецептиПолезни съвети при готвене с кайма

Полезни съвети при готвене с кайма

Много от нас готвят с кайма поне веднъж в седмицата или месеца, но винаги е добре да знаете и някой друг полезен съвет, който може би не сте срещаки.

7 съвета при готвене с кайма

  1. Най-подходящо за мелене е месото от предната част, ребрената част и врата на животните, защото е сочно, прошарено с мазнина и има къси мускулни влакна.
    — Преди накълцването (смилането) месото се почист¬ва от ципи и сухожилия, обезкостява се и се нарязва на малки парченца.
  2. За да бъде ястието по-хомогенно и фино (например суфлето), месото трябва да се смели два пъти.
  3. За да може от месомелачката по-лесно да излезе цялото количество месо, към края на меленето пре-карваме през нея предварително накисната във вода и изцедена филия хляб (без корите).
  4. Кайма, в която има лук, не трябва да престоява повече от 3 ч, защото променя вкуса, цвета и арома¬та си.
  5. Кюфтетата стават по-меки и по-сочни, ако хлябът, конто се прибавя към сместа за приготвянето им, не се изстиска напълно от млякото или водата, в които е бил натопен.
  6. При приготвянето на ястия с кайма, при конто е предвидено използването на повече яйца, може да се направи малка „икономия“, като в сместа се сложат само белтъците, а жълтъците се използват за друго ястие.
  7. Кюфтета, мусака и други подобни ястия от кайма при консумирането не се режат с нож, а се отделят са¬мо с вилица на хапки, като вилицата се държи с дяс¬ната ръка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Още от категорията

Салата с макарони и майонеза

Това е класическа, вкусна и толкова лесна рецепта за салата с макарони! Направено с класически основни съставки, включително целина, червен пипер и лук и...

Рецепта за снежни топки

Рецепта за правят снежни...

Варени яйца по унгарски

Необходими продукти за варени...

Фаршировани яйца с пресен лук

Необходими продукти за фаршировани...

Яйца под пържени филийки

Необходими продукти за яйца...

Запечени яйца с гъби

Необходими продукти за запечени...