Полезни съвети при готвене с кайма

Много от нас готвят с кайма поне веднъж в седмицата или месеца, но винаги е добре да знаете и някой друг полезен съвет, който може би не сте срещаки.

7 съвета при готвене с кайма

  1. Най-подходящо за мелене е месото от предната част, ребрената част и врата на животните, защото е сочно, прошарено с мазнина и има къси мускулни влакна.
    — Преди накълцването (смилането) месото се почист¬ва от ципи и сухожилия, обезкостява се и се нарязва на малки парченца.
  2. За да бъде ястието по-хомогенно и фино (например суфлето), месото трябва да се смели два пъти.
  3. За да може от месомелачката по-лесно да излезе цялото количество месо, към края на меленето пре-карваме през нея предварително накисната във вода и изцедена филия хляб (без корите).
  4. Кайма, в която има лук, не трябва да престоява повече от 3 ч, защото променя вкуса, цвета и арома¬та си.
  5. Кюфтетата стават по-меки и по-сочни, ако хлябът, конто се прибавя към сместа за приготвянето им, не се изстиска напълно от млякото или водата, в които е бил натопен.
  6. При приготвянето на ястия с кайма, при конто е предвидено използването на повече яйца, може да се направи малка „икономия“, като в сместа се сложат само белтъците, а жълтъците се използват за друго ястие.
  7. Кюфтета, мусака и други подобни ястия от кайма при консумирането не се режат с нож, а се отделят са¬мо с вилица на хапки, като вилицата се държи с дяс¬ната ръка.
ПОСЛЕДНИ
Още от категорията

Султан кебап – оригинална турска рецепта

Готови ли сте да приготвите тази типична турска рецепта на Султан кебап? Може също така да направите своя султан кебап със свинско месо, но...

Подлучени яйца

Продукти за подлучени яйца за...

Фаршировани яйца с шунка

Рецепта за фaршировани яйца...