Има традиционна гръцка, българска, молдовска мусака, но днес ще ви покажем муска по румънски. Рецептата в различните страни варира в зависимост от вида и количеството на зеленчуците. Например, вкусно ястие от кайма, приготвено в балканските страни, като тази мусака по румънски може да ви допадне.
Необходими продукти за мусака по румънски
- месо (агнешко или телешко) 500гр
- картофи 500гр
- лук 100-200гр
- домати 300гр
- яйца 2 бр.
- брашно 2 с.л. лъжици
- мляко 1 чаша
- мазнина 0,5 чаша
- магданоз на вкус
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
Рецепта за мусака по румънски
Прекарайте месото през месомелачка. В половината мазнина задушете на среден огън ситно нарязания лук. Щом лукът омекне, добавете смляното месо и запържете, докато се изпари сокът от месото.
Добавете ситно нарязани домати (можете да премахнете кожата от доматите, като ги спуснете за няколко минути във вряща вода). Всичко се запържва леко. Посоляват се, поръсват се със ситно нарязан магданоз и смлян черен пипер.
Обелете картофите, нарежете на тънки филийки, запържете в малко количество мазнина. Сложете картофите и месото със зеленчуците на слоеве в купа (горният слой са картофи).
Изпечете мусаката във фурната до зачервяване. В останалата мазнина запържете брашното, разредете го с млякото, като сосът се разбърква до гладкост. Разбийте яйцата, отново сол, разбъркайте добре. Мусаката с картофи се залива с получената смес. След това ястието трябва да се постави отново в гореща фурна и да се пече до златисто кафяво.
Вече имате вкусна мусака по румунски!
Приятен апетит!