НачалоКулинарни рецептиЯстия с месоМусака от патладжани с ориз

Мусака от патладжани с ориз

Традиционно в гръцката кухня, както и в някои други страни, мусаката от патладжани с ориз е месно ястие. По тази рецепта българската мусака с патладжан и домати се приготвя без месо, но с ориз.

Необходими продукти за мусака от патладжани с ориз

  • Патладжан – 1 кг
  • Лук – 2-3 бр.
  • ориз – 100гр
  • Домати – 4 бр.
  • Растително масло – 150 g
  • Яйца – 3 бр.
  • Брашно – 2 с.л. лъжици
  • Мляко – 1,5 чаши
  • Сол – 1 чаена лъжичка (на вкус)

Начин на приготвяне на мусака от патладжани с ориз

  1. Изплакнете ориза в студена вода.
  2. Патладжанът се обелва, измива, нарязва на кръгчета (или филийки).
  3. Обелете лука, измийте, нарежете на ситно.
  4. Загрейте тигана, изсипете 3 с.л. супени лъжици растително масло. В сгорещено олио се слагат патладжаните, без да се посоляват. Пържат се в силно сгорещена мазнина до зачервяване от едната страна (1-2 минути). След това изпържете другата страна по същия начин. Така запържете всички патладжани, добавете олио, ако е необходимо.
  5. Загрейте друг тиган отделно. Налейте 2-3 с.л. супени лъжици растително масло. Готовият лук се слага в сгорещеното олио. Запържете ситно нарязания лук на умерен огън до омекване (1-2 минути).
  6. Когато лукът омекне, добавете измития ориз.
  7. След това го запържете леко, като разбърквате (около 1 минута).
  8. След това се налива 1,5 чаши вода, посолява се и се държи на слаб огън, докато оризът поеме вода (около 10 минути).
    Включете фурната.
  9. Измийте доматите, нарежете на кръгчета или филийки.
  10. Намажете дъното на широк съд за печене, гювеч или печене с малко масло.
  11. Поставете резените домат.
  12. След това пържени патладжани.
  13. По-нататък върху тях – фиг.
  14. Останалата част от патладжана се разпределя равномерно върху ориза.
  15. Отново покрийте патладжана с резени домат, посолете малко.
  16. След това мусаката с патладжан се запича във фурната за 20-30 минути при температура 190 градуса.
  17. Яйцата се разбиват с млякото и брашното.
  18. Залейте мусаката с яйчената смес.
  19. Снимка за готвене на рецепта: Мусака от патладжан с ориз – стъпка номер 20
    Мусаката с ориз и патладжан се връща във фурната до запичане на яйчено-млечната смес (около 15-20 минути).
  20. Мусака от патладжани с ориз е готова.

Добър апетит!

Подобни статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Още от категорията

Как да приготвите Kоледна пълнена пуйка като шеф готвач?

Дни преди Бъдни вечер ще споделим, как майсторите готвачи приготвят Пълнена пуйка, за да може да направите същото ако сте се спрели на това...

Мусака от зеле

Мусаката е традиционно българско...

Яйца на очи с пилешки дробчета

Необходими продукти за яйца...