Традиционно в гръцката кухня, както и в някои други страни, мусаката от патладжани с ориз е месно ястие. По тази рецепта българската мусака с патладжан и домати се приготвя без месо, но с ориз.
Необходими продукти за мусака от патладжани с ориз
- Патладжан – 1 кг
- Лук – 2-3 бр.
- ориз – 100гр
- Домати – 4 бр.
- Растително масло – 150 g
- Яйца – 3 бр.
- Брашно – 2 с.л. лъжици
- Мляко – 1,5 чаши
- Сол – 1 чаена лъжичка (на вкус)
Начин на приготвяне на мусака от патладжани с ориз
- Изплакнете ориза в студена вода.
- Патладжанът се обелва, измива, нарязва на кръгчета (или филийки).
- Обелете лука, измийте, нарежете на ситно.
- Загрейте тигана, изсипете 3 с.л. супени лъжици растително масло. В сгорещено олио се слагат патладжаните, без да се посоляват. Пържат се в силно сгорещена мазнина до зачервяване от едната страна (1-2 минути). След това изпържете другата страна по същия начин. Така запържете всички патладжани, добавете олио, ако е необходимо.
- Загрейте друг тиган отделно. Налейте 2-3 с.л. супени лъжици растително масло. Готовият лук се слага в сгорещеното олио. Запържете ситно нарязания лук на умерен огън до омекване (1-2 минути).
- Когато лукът омекне, добавете измития ориз.
- След това го запържете леко, като разбърквате (около 1 минута).
- След това се налива 1,5 чаши вода, посолява се и се държи на слаб огън, докато оризът поеме вода (около 10 минути).
Включете фурната. - Измийте доматите, нарежете на кръгчета или филийки.
- Намажете дъното на широк съд за печене, гювеч или печене с малко масло.
- Поставете резените домат.
- След това пържени патладжани.
- По-нататък върху тях – фиг.
- Останалата част от патладжана се разпределя равномерно върху ориза.
- Отново покрийте патладжана с резени домат, посолете малко.
- След това мусаката с патладжан се запича във фурната за 20-30 минути при температура 190 градуса.
- Яйцата се разбиват с млякото и брашното.
- Залейте мусаката с яйчената смес.
- Снимка за готвене на рецепта: Мусака от патладжан с ориз – стъпка номер 20
Мусаката с ориз и патладжан се връща във фурната до запичане на яйчено-млечната смес (около 15-20 минути). - Мусака от патладжани с ориз е готова.
Добър апетит!