Готови ли сте да приготвите тази типична турска рецепта на Султан кебап? Може също така да направите своя султан кебап със свинско месо, но тази рецепта е за султан кебап с пиле. Опитайте и ще се влюбите в тази баница!
Султан кебап (султан бюрек)
- общо време за приготвяне на султан кебап: 1ч 20мин
- подготвителен етап: 45мин
- време за печене: 35мин
- вид ястие: основно, предястие, гарнитура
- вид кухня: средиземноморска, турска кухня
Продукти (съставки) за Султан кебап
2 пакета кори за баница (с точени кори се получава по-добре)
Продукти за плънката:
- 4 пилешки гърди, нарязани на кубчета
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 с.л. доматена пюре
- 1 патладжан (или гъби)
- червен пипер
- мащерка
- черен пипер
- сол
Съставки за сос Бешамел
- 1 1/2 с.л. брашно
- 1 чаша прясно мляко
- 2 с.л. масло
- сол
По желание може да настържете кашкавал.
Начин на приготвяне
Обелете 1 патладжан, нарежете го на кубчета и запържете с малко олио, докато омекне.
Нарежете пилешките гърди на кубчета и ги сложете в средно голяма тенджера, в която предварително сте разтопили малко масло, може и с олио. Запържете докато пуснат малко от водата си и цветът им започне да се променя на златист.
Добавете 1 глава ситно нарязан лук и продължете да готвите, докато лукът омекне.
Добавете вашите 2 с.л. доматено пюре и бъркайте, докато всичко се смеси добре, след което покрийте тенджерата с капак и гответе още около 4-5 минути, докато водата се изпари.
Пилето вече трябва да е сготвено, затова може да преминете към направата на соса бешамел.
Разтопете маслото и запържете брашното. Добавете 1 или 2 с.л. от прясното мляко към брашното и разбърквайте непрекъснато, за да получите гладка текстура. Тази стъпка ще попречи на вашия сос бешамел да стане на бучки. Добавете останалото мляко и гответе соса, докато се сгъсти, като бъркате непрекъснато. Свалете соса от котлона и добавете сол на вкус.
Загрейте предварително фурната до 190°.
Вземете две от корите за баница и ги поставете в купа, така че краищата им леко да стърчат вън от съда. Сложете част от плънката и хубаво затворете топката с корите за да не се изсипе плънката.
Повторете процедурата, докато ви свършат корите и плънката. Всеки път след като сте готови с получената топка, трябва бавно да я пресипете в намазнена тава.
Когато запълните тавата с всички топки, следва да залейте всичко това с готовия сос Бешамел.
Сложете тавата във фурната и печете вашия султан кебап, докато придобие лека коричка и златист цвят.
По желание, може да извадите тавата малко преди това и да настържете обилно с кашкавал.
Забележка: Ако не обичате патладжан, може също толкова успешно да замените този зеленчук с гъби и отново ще се получи вкусен султан кебап.
Да ви е сладко!
Виж още: Лесна рецепта за гъбена супа