Султан кебап – оригинална турска рецепта

Готови ли сте да приготвите тази типична турска рецепта на Султан кебап? Може също така да направите своя султан кебап със свинско месо, но тази рецепта е за султан кебап с пиле. Опитайте и ще се влюбите в тази баница!

Султан кебап (султан бюрек)

  • общо време за приготвяне на султан кебап: 1ч 20мин
  • подготвителен етап: 45мин
  • време за печене: 35мин
  • вид ястие: основно, предястие, гарнитура
  • вид кухня: средиземноморска, турска кухня

Продукти (съставки) за Султан кебап

султан кебап
домашен султан кебап

2 пакета кори за баница (с точени кори се получава по-добре)

Продукти за плънката:

  • 4 пилешки гърди, нарязани на кубчета
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 2 с.л. доматена пюре
  • 1 патладжан (или гъби)
  • червен пипер
  • мащерка
  • черен пипер
  • сол

Съставки за сос Бешамел

  • 1 1/2 с.л. брашно
  • 1 чаша прясно мляко
  • 2 с.л. масло
  • сол

По желание може да настържете кашкавал.

сос бешамел за султан кебап
сос бешамел за султан кебап / stock,adobe

Начин на приготвяне

Обелете 1 патладжан, нарежете го на кубчета и запържете с малко олио, докато омекне.

Нарежете пилешките гърди на кубчета и ги сложете в средно голяма тенджера, в която предварително сте разтопили малко масло, може и с олио. Запържете докато пуснат малко от водата си и цветът им започне да се променя на златист.

Добавете 1 глава ситно нарязан лук и продължете да готвите, докато лукът омекне.

Добавете вашите 2 с.л. доматено пюре и бъркайте, докато всичко се смеси добре, след което покрийте тенджерата с капак и гответе още около 4-5 минути, докато водата се изпари.

Пилето вече трябва да е сготвено, затова може да преминете към направата на соса бешамел.

Разтопете маслото и запържете брашното. Добавете 1 или 2 с.л. от прясното мляко към брашното и разбърквайте непрекъснато, за да получите гладка текстура. Тази стъпка ще попречи на вашия сос бешамел да стане на бучки. Добавете останалото мляко и гответе соса, докато се сгъсти, като бъркате непрекъснато. Свалете соса от котлона и добавете сол на вкус.

Загрейте предварително фурната до 190°.

Вземете две от корите за баница и ги поставете в купа, така че краищата им леко да стърчат вън от съда.  Сложете част от плънката и хубаво затворете топката с корите за да не се изсипе плънката.

Повторете процедурата, докато ви свършат корите и плънката. Всеки път след като сте готови с получената топка, трябва бавно да я пресипете в намазнена тава.

Когато запълните тавата с всички топки, следва да залейте всичко това с готовия сос Бешамел.

Сложете тавата във фурната и печете вашия султан кебап, докато придобие лека коричка и златист цвят.

По желание, може да извадите тавата малко преди това и да настържете обилно с кашкавал.

Забележка: Ако не обичате патладжан, може също толкова успешно да замените този зеленчук с гъби и отново ще се получи вкусен султан кебап.

Да ви е сладко!

Виж още: Лесна рецепта за гъбена супа

Агнешко със спанак и ориз

ПОСЛЕДНИ
Още от категорията

Жълт крем с пресни плодове

Рецепта за жълт крем с пресни плодове Продукти:сурови жълтъци 4 бр., пресни плодове (ягоди, череши, вишни и др.) 500 гр., захар 1 чаена...

Мусака по румънски

Има традиционна гръцка, българска,...