Ето една рецепта за най-добрата и пухкава заливка за мусака, тънкости които трябва да спазите за да се насладите на това уникално ястие!
Снимки: stock.adobe.com
Днес ще ви покажем как се прави заливка за мусака. Вече превърнало се в традиционо българско ястие, малцина знаят че корените на мусаката са малко по далеч. А именно:
Думата „мусака“ идва от арабското “musaqqaʿa” – изстуден, ястието идва в България през Гърция и Турция, а по света се разпространява предимно от Гърция.
Пухкава заливка за мусака
Съставки:
- яйца – 4 бр
- кисело мляко – 2 чаши (500 гр.)
- прясно мляко – 4/5 чаша (200 мл)
- брашно – 4 супени лъжици
- масло – (100 г)
- сол
- черен пипер
- сода бикарбонат
Стъпки при правене на заливка за мусака
- Отделете белтъците от жълтъците, разбийте киселото и прясното мляко с жълтъците и сода бикарбонат. Сложете тенджера на котлона с маслото и съвсем малко олио.
- След като загрее добре, задушете брашното в него до златисто, добавете сместа с жълтъците, овкусете със сол и черен пипер и бъркайте непрекъснато, докато се сгъсти.
- Намалете котлона до минимум, оставете да къкри бавно около 5 минути. като бъркате, за да не залепне.
- Изключете котлона и изчакайте да изстине (ще стане доста гъсто, след като стане). Междувременно разбийте белтъците на сняг и ги смесете внимателно с охладената смес.
Разбира се, след заливката за мусака трябва да подготвите и останалите продукти – лук, моркови, картофи и свинска кайма, като спазвате всички традиционни правила за приготвяне на мусака.
Тази заливка за мусака наистина е уникална и стои върху мусаката (както трябва). Дебелината и е около 2 см, въпреки че, разбира се, това зависи и от тавата в която ще печете. Опитайте и само така ще си направите уникална заливка за мусака.
Някои съвети:
- Важно е продуктите да са оставени на стайна температура поне 30 минути преди приготовлението.
- Много от хората използват само яйца и кисело мляко за заливката за мусака, но в тогава тя не става толкова пухкава.
- В някои рецепти заливката се приготвя с прясно мляко. Но използването и на кисело и прясно мляко е по-добрият вариант, защото така се придава плътност и това става видимо при крайния резултат.
- Важен момент е и добавянето на самата заливка за мусака. Тя се добавя след като другата консистенция се запече. Тогава мусаката се вади от фурната и се прибава заливката за мусака, след което се пече още около 15 минути.