Ето една рецепта за най-добрата и пухкава заливка за мусака, тънкости които трябва да спазите за да се насладите на това уникално ястие!
снимки: stock.adobe
Днес ще ви покажем как се прави заливка за мусака. Вече превърнало се в традиционо българско ястие, малцина знаят че корените на мусаката са малко по далеч. А именно:
Думата „мусака“ идва от арабското „musaqqaʿa“ – изстуден, ястието идва в България през Гърция и Турция, а по света се разпространява предимно от Гърция.
Заливка за мусака
Съставки:
- яйца – 4 бр
- кисело мляко – 2 чаши (500 гр.)
- прясно мляко – 4/5 чаша (200 мл)
- брашно – 4 супени лъжици
- масло – (100 г)
- сол
- черен пипер
- сода бикарбонат
Стъпки при правене на заливка за мусака
- Отделете белтъците от жълтъците, разбийте киселото и прясното мляко с жълтъците и сода бикарбонат. Сложете тенджера на котлона с маслото и съвсем малко олио.
- След като загрее добре, задушете брашното в него до златисто, добавете сместа с жълтъците, овкусете със сол и черен пипер и бъркайте непрекъснато, докато се сгъсти.
- Намалете котлона до минимум, оставете да къкри бавно около 5 минути. като бъркате, за да не залепне.
- Изключете котлона и изчакайте да изстине (ще стане доста гъсто, след като стане). Междувременно разбийте белтъците на сняг и ги смесете внимателно с охладената смес.
Разбира се, след заливката за мусака трябва да подготвите и останалите продукти – лук, моркови, картофи и свинска кайма, като спазвате всички традиционни правила за приготвяне на мусака.
Тази заливка за мусака наистина е уникална и стои върху мусаката (както трябва). Дебелината и е около 2 см, въпреки че, разбира се, това зависи и от тавата в която ще печете. Опитайте и само така ще си направите уникална заливка за мусака.
Виж още: Боб в тенджера под налягане
Някои съвети:
- Важно е продуктите да са оставени на стайна температура поне 30 минути преди приготовлението.
- Много от хората използват само яйца и кисело мляко за заливката за мусака, но в тогава тя не става толкова пухкава.
- В някои рецепти заливката се приготвя с прясно мляко. Но използването и на кисело и прясно мляко е по-добрият вариант, защото така се придава плътност и това става видимо при крайния резултат.
- Важен момент е и добавянето на самата заливка за мусака. Тя се добавя след като другата консистенция се запече. Тогава мусаката се вади от фурната и се прибава заливката за мусака, след което се пече още около 15 минути.
Класическа заливка за мусака
- 3 яйца
- 500 мл кисело мляко
- 200 г настърган кашкавал
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- В купа разбийте яйцата и добавете киселото мляко.
- Разбъркайте добре, докато сместа стане хомогенна.
- Добавете настъргания кашкавал и продължете да разбърквате.
- Подправете със сол и черен пипер според вкуса.
- Готовата заливка ще придаде на мусаката плътност и аромат.
Заливка за мусака с бяло сирене
- 500 г бяло сирене (например фета)
- 200 мл прясно мляко
- 2 супени лъжици олио
- 2 супени лъжици галета или брашно
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- В купа разбийте бялото сирене и прясното мляко, докато получите гладка смес.
- В тиган загрейте олиото и добавете галетата или брашното.
- Задушете го за няколко минути, докато стане леко златисто.
- Постепенно добавяйте сместа от сиренето и млякото, непрекъснато разбърквайки, за да се получи гъста и кремообразна заливка.
- Подправете със сол и черен пипер според вкуса.
- Тази заливка с бяло сирене ще придаде на мусаката богат вкус и текстура.
Заливка с бешамелов сос
- 50 г масло
- 50 г брашно
- 500 мл прясно мляко
- 1 яйце
- сол и бял пипер на вкус
- орех (по желание)
Начин на приготвяне:
- В тенджера разтопете маслото на средна температура.
- Добавете брашното и разбъркайте добре, за да се образува руло.
- Постепенно добавяйте прясното мляко, като разбърквате непрекъснато, за да се получи гладка смес.
- Накрая добавете яйцето и продължете да разбърквате, докато заливката се затвърди и стане гъста.
- Подправете със сол, бял пипер и мускатен орех, ако желаете.
- Тази заливка с бешамелов сос ще придаде на мусаката богат и кремообразен вкус.
Заливка за мусака с прясно мляко по българска рецепта
- 3 яйца
- 500 мл прясно мляко
- 200 г настърган кашкавал
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне на заливката:
- В купа разбийте яйцата и добавете прясното мляко.
- Разбъркайте добре, докато сместа стане хомогенна.
- Добавете настъргания кашкавал и продължете да разбърквате.
- Подправете със сол и черен пипер според вкуса.
- Залейте мусаката с тази заливка преди да я поставите в предварително загрята фурна.
- Печете мусаката до златисто кафяв цвят.
Заливка за турска мусака (рецепта за заливка от Истанбул)
- 3 яйца
- 500 мл прясно мляко
- 2 супени лъжици брашно
- 200 г моцарела
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне на заливка по турски:
- Разбийте яйцата в купа и добавете прясното мляко.
- Разбъркайте добре.
- Насипете брашното и продължете да разбърквате, за да се получи гладка смес.
- Добавете моцарелата и подправете със сол и черен пипер според вкуса.
- Залейте мусаката с тази заливка и печете във фурна до получаване на златиста коричка.
Не пропускайте: 5 варианта за мусака