Заливка за мусака – най-добрата рецепта

Ето една рецепта за най-добрата и пухкава заливка за мусака, тънкости които трябва да спазите за да се насладите на това уникално ястие!

снимки: stock.adobe

Днес ще ви покажем как се прави заливка за мусака. Вече превърнало се в традиционо българско ястие, малцина знаят че корените на мусаката са малко по далеч. А именно:

Думата “мусака” идва от арабското “musaqqaʿa” – изстуден, ястието идва в България през Гърция и Турция, а по света се разпространява предимно от Гърция.

Заливка за мусака

заливка за мусака

Съставки:

  • яйца – 4 бр
  • кисело мляко – 2 чаши (500 гр.)
  • прясно мляко – 4/5 чаша (200 мл)
  • брашно – 4 супени лъжици
  • масло –  (100 г)
  • сол
  • черен пипер
  • сода бикарбонат

Стъпки при правене на заливка за мусака

  1. Отделете белтъците от жълтъците, разбийте киселото и прясното мляко с жълтъците и сода бикарбонат. Сложете тенджера на котлона с маслото и съвсем малко олио.
  2. След като загрее добре, задушете брашното в него до златисто, добавете сместа с жълтъците, овкусете със сол и черен пипер и бъркайте непрекъснато, докато се сгъсти.
  3. Намалете котлона до минимум, оставете да къкри бавно около 5 минути. като бъркате, за да не залепне.
  4. Изключете котлона и изчакайте да изстине (ще стане доста гъсто, след като стане). Междувременно разбийте белтъците на сняг и ги смесете внимателно с охладената смес.

Разбира се, след заливката за мусака трябва да подготвите и останалите продукти – лук, моркови, картофи и свинска кайма, като спазвате всички традиционни правила за приготвяне на мусака.

Тази заливка за мусака наистина е уникална и стои върху мусаката (както трябва). Дебелината и е около 2 см, въпреки че, разбира се, това зависи и от тавата в която ще печете. Опитайте и само така ще си направите уникална заливка за мусака.

Виж още: Боб в тенджера под налягане

Някои съвети:

  • Важно е продуктите да са оставени на  стайна температура поне 30 минути преди приготовлението.
  • Много от хората използват само яйца и кисело мляко за заливката за мусака, но в тогава тя не става толкова пухкава.
  • В някои рецепти заливката се приготвя с прясно мляко. Но използването и на кисело и прясно мляко е по-добрият вариант, защото така се придава плътност и това става видимо при крайния резултат.
  • Важен момент е и добавянето на самата заливка за мусака. Тя се добавя след като другата консистенция се запече. Тогава мусаката се вади от фурната и се прибава заливката за мусака, след което се пече още около 15 минути.

Класическа заливка за мусака

заливка за мусака

  • 3 яйца
  • 500 мл кисело мляко
  • 200 г настърган кашкавал
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. В купа разбийте яйцата и добавете киселото мляко.
  2. Разбъркайте добре, докато сместа стане хомогенна.
  3. Добавете настъргания кашкавал и продължете да разбърквате.
  4. Подправете със сол и черен пипер според вкуса.
  5. Готовата заливка ще придаде на мусаката плътност и аромат.

Заливка за мусака с бяло сирене

заливка за мусака

  • 500 г бяло сирене (например фета)
  • 200 мл прясно мляко
  • 2 супени лъжици олио
  • 2 супени лъжици галета или брашно
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. В купа разбийте бялото сирене и прясното мляко, докато получите гладка смес.
  2. В тиган загрейте олиото и добавете галетата или брашното.
  3. Задушете го за няколко минути, докато стане леко златисто.
  4. Постепенно добавяйте сместа от сиренето и млякото, непрекъснато разбърквайки, за да се получи гъста и кремообразна заливка.
  5. Подправете със сол и черен пипер според вкуса.
  6. Тази заливка с бяло сирене ще придаде на мусаката богат вкус и текстура.

Заливка с бешамелов сос

заливка за мусака

  • 50 г масло
  • 50 г брашно
  • 500 мл прясно мляко
  • 1 яйце
  • сол и бял пипер на вкус
  • орех (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. В тенджера разтопете маслото на средна температура.
  2. Добавете брашното и разбъркайте добре, за да се образува руло.
  3. Постепенно добавяйте прясното мляко, като разбърквате непрекъснато, за да се получи гладка смес.
  4. Накрая добавете яйцето и продължете да разбърквате, докато заливката се затвърди и стане гъста.
  5. Подправете със сол, бял пипер и мускатен орех, ако желаете.
  6. Тази заливка с бешамелов сос ще придаде на мусаката богат и кремообразен вкус.

Заливка за мусака с прясно мляко по българска рецепта

заливка за мусака

  • 3 яйца
  • 500 мл прясно мляко
  • 200 г настърган кашкавал
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне на заливката:

  1. В купа разбийте яйцата и добавете прясното мляко.
  2. Разбъркайте добре, докато сместа стане хомогенна.
  3. Добавете настъргания кашкавал и продължете да разбърквате.
  4. Подправете със сол и черен пипер според вкуса.
  5. Залейте мусаката с тази заливка преди да я поставите в предварително загрята фурна.
  6. Печете мусаката до златисто кафяв цвят.

Заливка за турска мусака (рецепта за заливка от Истанбул)

заливка за мусака

  • 3 яйца
  • 500 мл прясно мляко
  • 2 супени лъжици брашно
  • 200 г моцарела
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне на заливка по турски:

  1. Разбийте яйцата в купа и добавете прясното мляко.
  2. Разбъркайте добре.
  3. Насипете брашното и продължете да разбърквате, за да се получи гладка смес.
  4. Добавете моцарелата и подправете със сол и черен пипер според вкуса.
  5. Залейте мусаката с тази заливка и печете във фурна до получаване на златиста коричка.

Не пропускайте: 5 варианта за мусака

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последни статии

Други статии от категорията

Варена риба с майонеза

Необходими продукти за варена риба с майонеза Продукти: 500 гр.пъстърва, бяла или друга риба, черен пипер на зърна, 1 морков, 1 дафинов лист, майонеза...