НачалоКулинарни рецептиЯстия с месоСарми с кълцано месо и праз в листа от кисело зеле

Сарми с кълцано месо и праз в листа от кисело зеле

Сарми с кълцано месо – ето как да ги приготвите малко по-различни сарми  и вместо кайма да използвате ситно нарязано месо и хрупкав праз за плънката. Това е просто още един прочит на прословутите месни сарми, но приготвени правилно ше останете възхитени от текстурата и консистенцията, която изпълва устата ви безброй аромати.

Разбира се за приготвянето на това традиционно ястие ще ви е необходимо  домашно приготвено кисело зеле и разбира се прясно месо. Подготвили сме ви една  една изпитана рецепта за сарми с кълцано месо и праз, която е сме приготвяли неведнъж.

Сарми с кълцано месо и праз

Всъщност тази рецепта е дори по-лесна за приготвяне от класическите сарми, а резултатът е впечатляващи сарми от листа на кисело зеле, които ще свършат много бързо, веднъж сервирани.

Необходими продукти за сармите

  • 500гр. свинско месо;
  • 60 гр. растителна мазнина;
  • една голяма ферментирала зелка за листата;
  • 2-3 средно големи стръка праз лук;
  • 50 гр. ориз;
  • 1 с.л. доматено пюре;
  • 10-15 гр. брашно;
  • джоджен;
  • черен пипер;
  • червен пипер;
  • сол на вкус.

Как се правят сарми с кълцано месо

сарми с кълцано месо

За приготвянето на тези сарми се подбира малко по-тлъсто месо. В гореща  растителна мазнина запържвате празът, нарязан на ситно преди това, до омекване. Добавяте ситно нарязаното месо и запържвате с него праз лукът. Прибавяте оризът, като го запържвате, след което добавяте сол на вкус, червен пипер и наливате гореща вода, като количество е един път и половина повече от обема на ориза.

Когато споменаваме сол на вкус в повече от рецептите ни, наистина имаме предвид точно това. Винаги опитваме с лъжица, каква е солеността на междинния продукт, било то плънка или други, за да може на не пресолим ястието я края на готвенето.

След като оризът поеме водата прибавяте черен пипер и джоджен.

С така приготвената смес увивате в листа от кисело зеле в неголеми стегнати сарми, в които поставяте по една или две супени лъжица от плънката.

За да се завият по добре и стегнато, дебелите части на листото се изрязват.  Сармите нареждате в тенджера и заливате с гореща вода. Варите на слаб огън, докато станат почти готови, след което прибавяте една чаена чаша зелева чорба и резенче лимон по желание.

За да имат по-хубав цвят, още в началото, в соса се размива малко доматено пюре. Преди поднасяне сосът се подправя с едно разбито яйце в лъжичка брашно. Сосът се налива около сърмите, които могат да се поднесат и със запръжка от масло и червен пипер.

сарми с кълцано месо

Да ви е сладко и Коледно!

Разгледайте и другите ни варианти за сарми с кълцано месо от кисело зеле.

Постни сарми със зелеви листа с кайма и ориз

Зелеви сарми с кълцано пилешко месо

Традиционен боб с кисело зеле

Подобни статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Още от категорията

Омлет с мозък

Необходими продукти за омлет с мозък Съставки за 4 порции: 6 яйца, 250 гр мозък, 20гр краве масло, черен пипер, сол. Рецепта за омлет с мозък ...

Мусака от патладжани с ориз

Традиционно в гръцката кухня,...

Варена риба с майонеза

Необходими продукти за варена...

Мусака по румънски

Има традиционна гръцка, българска,...