Сарми с кълцано месо – ето как да ги приготвите малко по-различни сарми и вместо кайма да използвате ситно нарязано месо и хрупкав праз за плънката. Това е просто още един прочит на прословутите месни сарми, но приготвени правилно ше останете възхитени от текстурата и консистенцията, която изпълва устата ви безброй аромати.
Разбира се за приготвянето на това традиционно ястие ще ви е необходимо домашно приготвено кисело зеле и разбира се прясно месо. Подготвили сме ви една една изпитана рецепта за сарми с кълцано месо и праз, която е сме приготвяли неведнъж.
Сарми с кълцано месо и праз
Всъщност тази рецепта е дори по-лесна за приготвяне от класическите сарми, а резултатът е впечатляващи сарми от листа на кисело зеле, които ще свършат много бързо, веднъж сервирани.
Необходими продукти за сармите
- 500гр. свинско месо;
- 60 гр. растителна мазнина;
- една голяма ферментирала зелка за листата;
- 2-3 средно големи стръка праз лук;
- 50 гр. ориз;
- 1 с.л. доматено пюре;
- 10-15 гр. брашно;
- джоджен;
- черен пипер;
- червен пипер;
- сол на вкус.
Как се правят сарми с кълцано месо
За приготвянето на тези сарми се подбира малко по-тлъсто месо. В гореща растителна мазнина запържвате празът, нарязан на ситно преди това, до омекване. Добавяте ситно нарязаното месо и запържвате с него праз лукът. Прибавяте оризът, като го запържвате, след което добавяте сол на вкус, червен пипер и наливате гореща вода, като количество е един път и половина повече от обема на ориза.
Когато споменаваме сол на вкус в повече от рецептите ни, наистина имаме предвид точно това. Винаги опитваме с лъжица, каква е солеността на междинния продукт, било то плънка или други, за да може на не пресолим ястието я края на готвенето.
След като оризът поеме водата прибавяте черен пипер и джоджен.
С така приготвената смес увивате в листа от кисело зеле в неголеми стегнати сарми, в които поставяте по една или две супени лъжица от плънката.
За да се завият по добре и стегнато, дебелите части на листото се изрязват. Сармите нареждате в тенджера и заливате с гореща вода. Варите на слаб огън, докато станат почти готови, след което прибавяте една чаена чаша зелева чорба и резенче лимон по желание.
За да имат по-хубав цвят, още в началото, в соса се размива малко доматено пюре. Преди поднасяне сосът се подправя с едно разбито яйце в лъжичка брашно. Сосът се налива около сърмите, които могат да се поднесат и със запръжка от масло и червен пипер.
Да ви е сладко и Коледно!
Разгледайте и другите ни варианти за сарми с кълцано месо от кисело зеле.
Постни сарми със зелеви листа с кайма и ориз
Зелеви сарми с кълцано пилешко месо
Традиционен боб с кисело зеле