Сарми с кълцано месо и праз в листа от кисело зеле

Сарми с кълцано месо – ето как да ги приготвите малко по-различни сарми  и вместо кайма да използвате ситно нарязано месо и хрупкав праз за плънката. Това е просто още един прочит на прословутите месни сарми, но приготвени правилно ше останете възхитени от текстурата и консистенцията, която изпълва устата ви безброй аромати.

Разбира се за приготвянето на това традиционно ястие ще ви е необходимо  домашно приготвено кисело зеле и разбира се прясно месо. Подготвили сме ви една  една изпитана рецепта за сарми с кълцано месо и праз, която е сме приготвяли неведнъж.

Сарми с кълцано месо и праз

Всъщност тази рецепта е дори по-лесна за приготвяне от класическите сарми, а резултатът е впечатляващи сарми от листа на кисело зеле, които ще свършат много бързо, веднъж сервирани.

Необходими продукти за сармите

  • 500гр. свинско месо;
  • 60 гр. растителна мазнина;
  • една голяма ферментирала зелка за листата;
  • 2-3 средно големи стръка праз лук;
  • 50 гр. ориз;
  • 1 с.л. доматено пюре;
  • 10-15 гр. брашно;
  • джоджен;
  • черен пипер;
  • червен пипер;
  • сол на вкус.

Как се правят сарми с кълцано месо

сарми с кълцано месо

За приготвянето на тези сарми се подбира малко по-тлъсто месо. В гореща  растителна мазнина запържвате празът, нарязан на ситно преди това, до омекване. Добавяте ситно нарязаното месо и запържвате с него праз лукът. Прибавяте оризът, като го запържвате, след което добавяте сол на вкус, червен пипер и наливате гореща вода, като количество е един път и половина повече от обема на ориза.

Когато споменаваме сол на вкус в повече от рецептите ни, наистина имаме предвид точно това. Винаги опитваме с лъжица, каква е солеността на междинния продукт, било то плънка или други, за да може на не пресолим ястието я края на готвенето.

След като оризът поеме водата прибавяте черен пипер и джоджен.

С така приготвената смес увивате в листа от кисело зеле в неголеми стегнати сарми, в които поставяте по една или две супени лъжица от плънката.

За да се завият по добре и стегнато, дебелите части на листото се изрязват.  Сармите нареждате в тенджера и заливате с гореща вода. Варите на слаб огън, докато станат почти готови, след което прибавяте една чаена чаша зелева чорба и резенче лимон по желание.

За да имат по-хубав цвят, още в началото, в соса се размива малко доматено пюре. Преди поднасяне сосът се подправя с едно разбито яйце в лъжичка брашно. Сосът се налива около сърмите, които могат да се поднесат и със запръжка от масло и червен пипер.

сарми с кълцано месо

Да ви е сладко и Коледно!

Разгледайте и другите ни варианти за сарми с кълцано месо от кисело зеле.

Постни сарми със зелеви листа с кайма и ориз

Зелеви сарми с кълцано пилешко месо

Традиционен боб с кисело зеле

ПОСЛЕДНИ
Още от категорията

Как да приготвите Kоледна пълнена пуйка като шеф готвач?

Дни преди Бъдни вечер ще споделим, как майсторите готвачи приготвят Пълнена пуйка, за да може да направите същото ако сте се спрели на това...

Варена риба с майонеза

Необходими продукти за варена...

Яйца на очи върху шунка

Необходими продукти за яйца...

Мусака от патладжани с ориз

Традиционно в гръцката кухня,...