Тиквеник с готови кори

Оригинална рецепта за тиквеник с готови кори от прясна и сурово настъргана тиква. Да направите тиквеник за Бъдни вечер е нещо, което много от нас не пропускат покрай коледните и новогодишните празници. Освен че тиквата е сезонен есенно-зимен плод (макар често да е приспадан към разряд зеленчукови), тя е много подходяща за направата на най-различни сладкиши.

Тиквеник с готови кори

Макар този вид баница да се свързва, по често с празници като Бъдни вечер, Великден и нова година., тиквеника е подходящ за направа сладкиш винаги, когато разполагате с добре узряла и сладка тиква. В тази рецепта използваме тиква от сорта „Цигулка“, но вие може да приготвите вашия тиквеник с готови кори с такава, каквато имате под ръка.

Необходими продукти за тиквеник с готови кори

  • 1 пакет тънки кори за баница;
  • 500 – 600 гр тиква  (настъргана на едро);
  • 1/2 ч.ч. олио;
  • 1 ч.ч. захар;
  • 120 гр орехи (настъргани, смлени… по ваш вкус);
  • щипка сол;
  • канела;

Как се прави тиквеник

Нарязвате тиквата на подходящи парчета заедно с кората. Обелвате по желание и  настъргвате на ренде откъм по-едата му приставка. Необходимо е да изцедите излишната вода като попиете с кухненска хартия. Вероятно няма да желаете да получите воднист тиквеник.

В подходящ съд слагате всички съставки от списък (настърганата тиква, захар, щипка сол, канела, олиото и орехите. Смесвате, докато всички съставки са се слепили в хубава плънка и са поели една от друга ароматите.

Ако ползвате замразени кори е добре предварително да ги размразите до степен, че да може да ги отлепите без да се накъсат.

Поставяте по една кора или двойна и намазвате с олио. Поръсвате от приготвената смес за тиквеника равномерно по кората, след което навивате на руло и нареждате по редове в тава за печене.

Повтаряте това с докато корите или плънката ви свършат, или и двете :).  Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-45 минути или докато баницата придобие златист и хрупкав вид.

тиквеник с готови кори

Охладете вашия тиквеник с готови кори, преди сервиране и нарежете на порции. Може да гарнирайте по ваш вкус и желание, някои поръсват с пудра захар, а други я предпочитат в чистия й готов вид.

Успех и весели празници!

Разгледайте и другите ни предложения от категория сладкиши и десерти:

Пандишпанов сладкиш с орехи и страхотни коледни курабийки, познати на старите хора като войнишки курабии.

А за тези които искат да направят нещо красиво и да впечатлят близките си,, нега погледнат тази рецепта за неземно красиви коледни бисквити.

ПОСЛЕДНИ
Още от категорията

Яйца на очи върху картофено пюре

Необходими продукти за яйца на очи върху картофено пюреСъставки за 4 порции:8яйца, 8 картофа, 3-4 супени лъжици краве масло , прясно мляко...

Яйца на очи с гъби

Необходими продукти за яйца...

Домашна майонеза

Лесната домашна майонеза е...

Как се прави крем ванилия

Необходими продукти за Крем...

Салата от домати с майонеза

Необходими продукти за салата...