Оригинална рецепта за тиквеник с готови кори от прясна и сурово настъргана тиква. Да направите тиквеник за Бъдни вечер е нещо, което много от нас не пропускат покрай коледните и новогодишните празници. Освен че тиквата е сезонен есенно-зимен плод (макар често да е приспадан към разряд зеленчукови), тя е много подходяща за направата на най-различни сладкиши.
Тиквеник с готови кори
Макар този вид баница да се свързва, по често с празници като Бъдни вечер, Великден и нова година., тиквеника е подходящ за направа сладкиш винаги, когато разполагате с добре узряла и сладка тиква. В тази рецепта използваме тиква от сорта „Цигулка“, но вие може да приготвите вашия тиквеник с готови кори с такава, каквато имате под ръка.
Необходими продукти за тиквеник с готови кори
- 1 пакет тънки кори за баница;
- 500 – 600 гр тиква (настъргана на едро);
- 1/2 ч.ч. олио;
- 1 ч.ч. захар;
- 120 гр орехи (настъргани, смлени… по ваш вкус);
- щипка сол;
- канела;
Как се прави тиквеник
Нарязвате тиквата на подходящи парчета заедно с кората. Обелвате по желание и настъргвате на ренде откъм по-едата му приставка. Необходимо е да изцедите излишната вода като попиете с кухненска хартия. Вероятно няма да желаете да получите воднист тиквеник.
В подходящ съд слагате всички съставки от списък (настърганата тиква, захар, щипка сол, канела, олиото и орехите. Смесвате, докато всички съставки са се слепили в хубава плънка и са поели една от друга ароматите.
Ако ползвате замразени кори е добре предварително да ги размразите до степен, че да може да ги отлепите без да се накъсат.
Поставяте по една кора или двойна и намазвате с олио. Поръсвате от приготвената смес за тиквеника равномерно по кората, след което навивате на руло и нареждате по редове в тава за печене.
Повтаряте това с докато корите или плънката ви свършат, или и двете :). Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-45 минути или докато баницата придобие златист и хрупкав вид.
Охладете вашия тиквеник с готови кори, преди сервиране и нарежете на порции. Може да гарнирайте по ваш вкус и желание, някои поръсват с пудра захар, а други я предпочитат в чистия й готов вид.
Успех и весели празници!
Разгледайте и другите ни предложения от категория сладкиши и десерти:
Пандишпанов сладкиш с орехи и страхотни коледни курабийки, познати на старите хора като войнишки курабии.
А за тези които искат да направят нещо красиво и да впечатлят близките си,, нега погледнат тази рецепта за неземно красиви коледни бисквити.