Тиквеник с готови кори

Оригинална рецепта за тиквеник с готови кори от прясна и сурово настъргана тиква. Да направите тиквеник за Бъдни вечер е нещо, което много от нас не пропускат покрай коледните и новогодишните празници. Освен че тиквата е сезонен есенно-зимен плод (макар често да е приспадан към разряд зеленчукови), тя е много подходяща за направата на най-различни сладкиши.

Тиквеник с готови кори

Макар този вид баница да се свързва, по често с празници като Бъдни вечер, Великден и нова година., тиквеника е подходящ за направа сладкиш винаги, когато разполагате с добре узряла и сладка тиква. В тази рецепта използваме тиква от сорта “Цигулка”, но вие може да приготвите вашия тиквеник с готови кори с такава, каквато имате под ръка.

Необходими продукти за тиквеник с готови кори

  • 1 пакет тънки кори за баница;
  • 500 – 600 гр тиква  (настъргана на едро);
  • 1/2 ч.ч. олио;
  • 1 ч.ч. захар;
  • 120 гр орехи (настъргани, смлени… по ваш вкус);
  • щипка сол;
  • канела;

Как се прави тиквеник

Нарязвате тиквата на подходящи парчета заедно с кората. Обелвате по желание и  настъргвате на ренде откъм по-едата му приставка. Необходимо е да изцедите излишната вода като попиете с кухненска хартия. Вероятно няма да желаете да получите воднист тиквеник.

В подходящ съд слагате всички съставки от списък (настърганата тиква, захар, щипка сол, канела, олиото и орехите. Смесвате, докато всички съставки са се слепили в хубава плънка и са поели една от друга ароматите.

Ако ползвате замразени кори е добре предварително да ги размразите до степен, че да може да ги отлепите без да се накъсат.

Поставяте по една кора или двойна и намазвате с олио. Поръсвате от приготвената смес за тиквеника равномерно по кората, след което навивате на руло и нареждате по редове в тава за печене.

Повтаряте това с докато корите или плънката ви свършат, или и двете :).  Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-45 минути или докато баницата придобие златист и хрупкав вид.

тиквеник с готови кори

Охладете вашия тиквеник с готови кори, преди сервиране и нарежете на порции. Може да гарнирайте по ваш вкус и желание, някои поръсват с пудра захар, а други я предпочитат в чистия й готов вид.

Успех и весели празници!

Разгледайте и другите ни предложения от категория сладкиши и десерти:

Пандишпанов сладкиш с орехи и страхотни коледни курабийки, познати на старите хора като войнишки курабии.

А за тези които искат да направят нещо красиво и да впечатлят близките си,, нега погледнат тази рецепта за неземно красиви коледни бисквити.

Подобни статии
Още от категорията

Фаршировани яйца с риба

Фаршировани яйца с риба Продукти за една порция: едно яйце, 2 чаени лъжички сметана , 2 филийки от хляб, масло 1 супена лъжица, майонеза...

Как се прави айвар?

Българската кухня е пълна...

Омлет с домати и чушки

Необходими продукти за омлет...

Лесен крем карамел

Необходими продукти за Лесен...

Варени яйца по унгарски

Необходими продукти за варени...

Омлет със зеле на фурна

Необходими продукти за омлет...