НачалоКулинарни рецептиСладки и десертиКоледни курабийки - рецепта за трайни сладки

Коледни курабийки – рецепта за трайни сладки

Рецепта за вкусни и трайни Коледни курабийки. Тези ароматни и домашно приготвени курабии са изключително подходящи за наближаващите празници. Всъщност, ако замените някои от подправките, които придават обичайния коледен аромат, като канела и портокал с други, може да ги направите също и за Великден или други празници.

Рецепта е наистина лесна и позволява да я преправите по свой вкус, като промените  някои от съставките, например може да ползвате карамфил или джинджифил, всичко зависи от личните ви предпочитания. По този начин ще получите персонализирани курабии, които ви допадат най-много.

Рецепта за Коледни курабийки

Чували сте най-вероятно, да наричат този тип сухи сладки – войнишки курабии.  Поради своята дълготрайност, навремето колетите “хвърчали” по пощата (и влаковете) към казармите, като рядко се пропускало да се сложи от тези войнишки курабии.

Пратките пътували сравнително бавно, така че майките не пропускали да направят от тези дълготрайни курабии, и да изпратят на своите пораснали момчета – войници, нещо сладко, което да издържи още дълго след направата му. Та най-вероятно и от там се сдобили със своете второ име.

Необходими продукти за за коледни курабийки

  • 150 гр. бадеми;
  • 150 гр. захар;
  • 100 гр. брашно;
  • 4 с.л. масло;
  • 1 яйце;
  • 1 ванилия.
  • 1 ч.л. канела;
  • 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер;
  • настъргана кора от лимон.

Как да направите коледни курабии

Изпечете бадемите и смелете с една лъжичка от захарта. Преместете в подходяща купа и прибавете яйцето, лимоновата кора, 75 гр захар и 3/4 от брашното, ванилията,  канелата и маслото. С всичко това замесете плътно тесто.

Поръсете работното си пространство върху, което ще оформяте курабиите с малко брашно и оформете топчета за коледни курабийки. Наръсете ги с останалата част от захарта и подредете в тава.

Печете на 180 градуса до готовност на курабиите. След като ги извадите от фурната, ги оставете настрана да се охладят. Именно сега започва да им се носи аромата навсякъде из къщата и да кара всеки доловил нещо от него да пристига доволно в кухнята.

Така приготвените коледни курабийки се получават наистина вкусни коледни курабии, които може да поднесете с топла напитка, че да се преглъщат по-лесно 🙂

Успех!

Не пропускайте да разгледате и другите ни предложенията за лесна баклава с готови кори и плънка от орехи, както и тази уникална рецепта за красиви красиви коледни бисквити.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Още от категорията

Мързелива баклава с канела, орехи и готови кори

Мързелива баклава - популярен и сравнително често правен сладкиш, който е много подходящ за коледните празници. Въпреки че в някои страни се консумира независимо...

Рецепта за плодов крем

Необходими продукти за плодов...

Как се прави лимонов пудинг?

Необходими продукти за лимонов...

Рецепта за желиран яйчен крем

Желиран яйчен крем Продукти: яйца...

Рецепта за снежни топки

Рецепта за правят снежни...

Вкусни орехови бисквити

Нужни продукти за орехови...