НачалоКулинарни рецептиПолезни съвети при готвене с яйца

Полезни съвети при готвене с яйца

Полезни съвети при готвене с яйца

  1. Яйцата могат да се запазят пресни в хладилник до 15 дни, а при стайна температура — до 7 дни.
  2. Суровото яйце може лесно да се различи от свареното — ако се завърти яйцето на масата, суровото след един-два оборота спира, а свареното продължава да се върти.
  3. Цветът на черупката на яйцето — бял или по-тъмен, няма значение за неговите вкусови качества и полезност.
  4. Черупката на яйцето при варене няма да се спука, ако в тенджерката се постави малка чинийка, обърната с дъното нагоре.
  5. За да се разбият яйчените белтъци на твърд сняг, към тях могат да се прибавят щипка сол, лъжичка захар или няколко капки лимонов сок.
  6. Кремовете и соковете, приготвени с разбити на твърд сняг белтъци, стават по-пухкави, а тестото за сладкишите набухва повече при печене.
  7. Сварените яйца, за да се обелят по-лесно, веднага след като се извадят от горещата вода, се охлаждат със студена вода.
  8. При приготвянето на яйца на очи жълтъкът трябва да остане полутечен.
  9. Яйцата трябва да се пържат и пекат само на слаб огън.
  10. Ако преди пържене яйцата се разбият със супена лъжица прясно мляко или вода, те ще станат по-пухкави и по-въздушни.
  11. За да се разбият яйцата по-лесно, те трябва да бъдат пресни, но не и снесени в същия ден — белтъците им се разбиват трудно и получават неприятен, зеленикав оттенък.
  12. За да се разреже свареното яйце по-леко, ножът трябва да се натопи в студена вода.
  13. Употребата на гъши и пачи яйца не се препоръчва, тъй като те често съдържат вредни микроорганизми — салмонели, които могат да предизвикат хранителни отравяния.
  14. Ако в отделените белтъци попадне макар и мъничко жълтък, те няма да могат да се разбият на твърд сняг.
  15. За да се разбие добре белтъкът на яйца, които дълго се престояли в хладилника, към него трябва да се прибави чаена лъжичка студена вода.
  16. Жълтъците се разбиват по-лесно и по-бързо заедно със захарта, ако се затоплят до температура около 70° С — да се понасят от ръката.
  17. Ако ви е нужен само белтъкът на яйцето, а жълтъка искате да съхраните за няколко дни, то пробийте с дебела игла яйцето от две противоположни страни — белтъкът ще изтече, а жълтъкът ще остане в черупката.
  18. Когато се добавят сурови яйца към различни ястия — супи, сосове, кремове, заливки и др., това трябва да стане, след като ястието се свали от огъня и леко се охлади, като се бърка енергично. Ако разбитите яйца трябва да поврят заедно с ястието, то се сваля от огъня още при първите признаци на възваряването — излизането на мехури и надигането на сместа.
ПОСЛЕДНИ
Още от категорията

Варени яйца по унгарски

Рецепта за варени яйца по унгарски Продукти: домати 4 бр., краве масло 2 супени лъжици, червен пипер 1 чаена лъжичка, твърдо сварени яйца 6 бр., ...

Яйца на очи върху сирене

Необходими продукти за яйца...

Рецепта за плодов крем

Необходими продукти за плодов...

Салата с яйца и пресен чесън

Небходими продукти за салата...

Салата с яйца и пресен лук

Продукти за салата с...