Полезни съвети при готвене с яйца
- Яйцата могат да се запазят пресни в хладилник до 15 дни, а при стайна температура — до 7 дни.
- Суровото яйце може лесно да се различи от свареното — ако се завърти яйцето на масата, суровото след един-два оборота спира, а свареното продължава да се върти.
- Цветът на черупката на яйцето — бял или по-тъмен, няма значение за неговите вкусови качества и полезност.
- Черупката на яйцето при варене няма да се спука, ако в тенджерката се постави малка чинийка, обърната с дъното нагоре.
- За да се разбият яйчените белтъци на твърд сняг, към тях могат да се прибавят щипка сол, лъжичка захар или няколко капки лимонов сок.
- Кремовете и соковете, приготвени с разбити на твърд сняг белтъци, стават по-пухкави, а тестото за сладкишите набухва повече при печене.
- Сварените яйца, за да се обелят по-лесно, веднага след като се извадят от горещата вода, се охлаждат със студена вода.
- При приготвянето на яйца на очи жълтъкът трябва да остане полутечен.
- Яйцата трябва да се пържат и пекат само на слаб огън.
- Ако преди пържене яйцата се разбият със супена лъжица прясно мляко или вода, те ще станат по-пухкави и по-въздушни.
- За да се разбият яйцата по-лесно, те трябва да бъдат пресни, но не и снесени в същия ден — белтъците им се разбиват трудно и получават неприятен, зеленикав оттенък.
- За да се разреже свареното яйце по-леко, ножът трябва да се натопи в студена вода.
- Употребата на гъши и пачи яйца не се препоръчва, тъй като те често съдържат вредни микроорганизми — салмонели, които могат да предизвикат хранителни отравяния.
- Ако в отделените белтъци попадне макар и мъничко жълтък, те няма да могат да се разбият на твърд сняг.
- За да се разбие добре белтъкът на яйца, които дълго се престояли в хладилника, към него трябва да се прибави чаена лъжичка студена вода.
- Жълтъците се разбиват по-лесно и по-бързо заедно със захарта, ако се затоплят до температура около 70° С — да се понасят от ръката.
- Ако ви е нужен само белтъкът на яйцето, а жълтъка искате да съхраните за няколко дни, то пробийте с дебела игла яйцето от две противоположни страни — белтъкът ще изтече, а жълтъкът ще остане в черупката.
- Когато се добавят сурови яйца към различни ястия — супи, сосове, кремове, заливки и др., това трябва да стане, след като ястието се свали от огъня и леко се охлади, като се бърка енергично. Ако разбитите яйца трябва да поврят заедно с ястието, то се сваля от огъня още при първите признаци на възваряването — излизането на мехури и надигането на сместа.