Мусака от зеле

Мусаката е традиционно българско ястие, но днес ще ви предложим мусака от зеле по модифицирана рецепта – мусака от зеле и кайма. Определено ще ви допадне таьи вариация на мусака.

Необходими продукти за мусака от зеле

  • свинско месо – 300гр
  • Яйца – 2 бр.
  • Зеле – 1 кг (6-8 цели листа)
  • Морков – 1 бр.
  • Лук – 2 бр.
  • Заквасена сметана – 80 мл
  • Галета – 2 с.л.
  • Сол на вкус
  • Черен пипер – на вкус
  • Растително масло – 2 супени лъжици.

Рецепта за мусака с зеле

Пригответе всички необходими продукти за зелева мусака.

Начин на приготвяне на мусака от зеле

  1. Готвене на кайма. Свинското месо се измива и нарязва на едри парчета.
  2. Смелете свинското с месомелачка.
  3. Лукът се почиства от горната част и се нарязва на 4 части. Измийте морковите, обелете и нарежете на едро.
  4. Смелете лука с месомелачка веднага в контейнер за месо.
  5. Смелете там морковите с месомелачка.
  6. Смесете добре нарязаното месо, морковите и лука. Сол и черен пипер на вкус.
  7. В тиган с добавка на растително масло запържете каймата със зеленчуци за 5-7 минути, докато омекне.
  8. Изпържената кайма се охлажда и се добавя 1 с.л. л. заквасена сметана и яйца.
  9. Разбъркайте добре плънката.
  10. Освобождаваме зелето от горните замърсени листа и премахваме 6-8 цели, неразвалени листа.
    (Останалото зеле може да се използва за други ястия.)
  11. Налейте 1 литър вода в тенджера и я кипнете. Зелевите листа се пускат във вряща вода и се варят 5 минути, за да омекнат.
  12. След 5 минути извадете листата от водата и охладете.
  13. Намажете топлоустойчивата форма със свинска мас от всички страни.
  14. На дъното на формата се слагат 3 листа зеле.
  15. Върху листата се слага половината кайма и се заравнява.
  16. Върху плънката се слагат още 2-3 листа зеле.
  17. Върху зелето се слага останалата кайма и се заравнява.
  18. Изсипете заквасената сметана и загладете равномерно.
  19. Отгоре мусаката се поръсва равномерно с галета.
  20. Слагаме мусаката във фурната. Готвене на гювеч от зеле и кайма за 30-35 минути при температура 180 градуса.
  21. Вашата мусака от зеле и кайма е готова. Поднесете готовата мусака по желание със заквасена сметана и билки.

Добър апетит!

Не пропускайте: 5 варианта за мусака

предишна статия
следваща статия
ПОСЛЕДНИ
Още от категорията

Пилешко филе с майонеза

Продукти за пилешко филе с майонеза Продукти: бяло месо от пиле (кокошка, пуйка и др.) 200 гр., майонеза 150—200 гр., копър или магданоз 1/2 връзка, смлян черен пипер,...

Яйца на очи върху шунка

Необходими продукти за яйца...