Мусаката е традиционно българско ястие, но днес ще ви предложим мусака от зеле по модифицирана рецепта – мусака от зеле и кайма. Определено ще ви допадне таьи вариация на мусака.
Необходими продукти за мусака от зеле
- свинско месо – 300гр
- Яйца – 2 бр.
- Зеле – 1 кг (6-8 цели листа)
- Морков – 1 бр.
- Лук – 2 бр.
- Заквасена сметана – 80 мл
- Галета – 2 с.л.
- Сол на вкус
- Черен пипер – на вкус
- Растително масло – 2 супени лъжици.
Рецепта за мусака с зеле
Пригответе всички необходими продукти за зелева мусака.
Начин на приготвяне на мусака от зеле
- Готвене на кайма. Свинското месо се измива и нарязва на едри парчета.
- Смелете свинското с месомелачка.
- Лукът се почиства от горната част и се нарязва на 4 части. Измийте морковите, обелете и нарежете на едро.
- Смелете лука с месомелачка веднага в контейнер за месо.
- Смелете там морковите с месомелачка.
- Смесете добре нарязаното месо, морковите и лука. Сол и черен пипер на вкус.
- В тиган с добавка на растително масло запържете каймата със зеленчуци за 5-7 минути, докато омекне.
- Изпържената кайма се охлажда и се добавя 1 с.л. л. заквасена сметана и яйца.
- Разбъркайте добре плънката.
- Освобождаваме зелето от горните замърсени листа и премахваме 6-8 цели, неразвалени листа.
(Останалото зеле може да се използва за други ястия.) - Налейте 1 литър вода в тенджера и я кипнете. Зелевите листа се пускат във вряща вода и се варят 5 минути, за да омекнат.
- След 5 минути извадете листата от водата и охладете.
- Намажете топлоустойчивата форма със свинска мас от всички страни.
- На дъното на формата се слагат 3 листа зеле.
- Върху листата се слага половината кайма и се заравнява.
- Върху плънката се слагат още 2-3 листа зеле.
- Върху зелето се слага останалата кайма и се заравнява.
- Изсипете заквасената сметана и загладете равномерно.
- Отгоре мусаката се поръсва равномерно с галета.
- Слагаме мусаката във фурната. Готвене на гювеч от зеле и кайма за 30-35 минути при температура 180 градуса.
- Вашата мусака от зеле и кайма е готова. Поднесете готовата мусака по желание със заквасена сметана и билки.
Добър апетит!
Не пропускайте: 5 варианта за мусака