Морковена торта с маскарпоне – сладко предложение за празници и делници. Тази торта, освен че включва здравословен компонент като моркова, е изключително вкусна и подходяща за направа като десерт за предстоящата Нова година.
Морковена торта с маскарпоне
Тортата с тези два главни компонента, може да се приготви и с крема сирене, като заместител на маскарпоне. Пробвали сме и двата вариант и се получава чудесно. В крайна сметка маскарпонето е също вид кремообразно сирене, така че вкусовете са много сходни.
Продукти за морковена торта с маскарпоне
- 2 чаши настъргани моркови;
- 4 яйца;
- 1 и 1/2 ч.ч. захар;
- 2 ч.ч. брашно;
- 2 чаши нарязани орехи;
- 1 чаша растителна мазнина (олио);
- 1 ч.л. бакпулвер;
- 1 ч.л. сода бикарбонат;
- 1 ч.ч. канела;
- 1/2 ч.л. мускатен орех;
- 1 ч.л. ванилия.
- 1 ч.л. сол.
Съставки за крема на тортата
- 450 гр. маскарпоне или крема сирене;
- 1/2 ч.ч. захар;
- 1 ч.л. ванилия.
Как се прави морковена торта с маскарпоне
Първо се правят блатовете, като се настъргват морковите, около 2 ч.ч. моркови. В купа слагате яйцата и сухите съставки, пресятото брашно, канела, сол, бакпулвер, сода и мускатен орех.
В друга купа слагате олиото и захарта и ги разбивате докато захарта се разтвори. Започвате да добавяте по малко половината от брашното докато поеме цялото. Добавяте и яйчената смес заедно с останалата половина от брашното.
Разбърквате всичко това добре, докато се получи консистенция като за кекс. Към така получената смес добавяте и нарязаните (или смлени) орехи.
От така получената смес, печете два блата във фурна на 160-170 градуса и периодично забивате клечка за зъби. Когато клечката е суха след изваждане, блатът е готов.
За приготвяне на крема използвате описаните съставки по-горе. Правили сме тази рецепта както с маскарпоне, така и с крема сирене, марки няма да споменаваме, но това е по ваш избор. Ше се получи и в двата случая.
Рабивате сиренето с ванилията и захарта до готовност на консистенция, което може лесно да се нанася, без видими бучки.
Останалото е чисто и просто слепване на блатовете, нанасяне на горния слой маскарпоне и декорация по ваш избор. В случая, използваме истински малък морков за по-голям ефект, но ви може да декорирате по ваш вкус и идея.
Успех и весели празници!
Сега сте готови да се насладите на вкуса и аромата на вашата домашна морковена торта с маскарпоне навръх празника. Това сладко изкушение е перфектното допълнение към вашето следобедно кафе или за специално събитие със семейство и близки.
Прегледайте и другите ни рецепти за сладки и десерти тук.
Не пропускайте и сладкото ни предложение за тиквеник с готови кори.
Здравно предложение: Въпреки че сладкиши са любими на всички, не забравяйте да следите добрия си холестерол.