Рецепта за жълт крем с пресни плодове
Продукти:
- сурови жълтъци 4 бр.,
- пресни плодове (ягоди, череши, вишни и др.)
- 500 гр.,
- захар 1 чаена чаша,
- брашно 2 супени лъжици,
- 1 ванилия или кората на 1 лимон.
Начин на приготвяне
- Жълтъците се разбиват заедно с ванилията или с настъргана на ренде кора от лимон.
- Брашното се разтваря в малко студено мляко (вода).
- Останалото прясно мляко заедно със захарта се слага на огъня да кипне.
- Към него се прибавя размитото брашно и се бърка непрекъснато, докато кремът се сгъсти.
- След като се свали от огъня, се прибавят разбитите жълтъци и кремът се разбърква отново.
- Плодовете се измиват, очистват се от дръжките и костилките.
- В стъклени чаши или купички се поставят по 5—6 ягоди или по десетина череши или вишни и плодовете се заливат с готовия крем.
- Преди да се сервира, добре е кремът да престои известно време в хладилника, за да се охлади