Печен боб на фурна. Бобът е едно от-най често приготвяните ястия за Бъдни вечер. Дали е боб чорба, боб яхния или боб по шопски на фурна, има най-различни варианти по които може да се приготви, но днес ще ви представим изключително вкусен вариант на постен печен боб по шопски, рецепта подходяща за навечерието на Коледа.
Печен боб по шопски
Този вариант за печен боб, може малко да ви изненада със съставките, но истината е че почерпихме информация за направата му от една наистина стара книжка от 1958г. по рецепта на авторите, които са Хр. Хаджиниколов, Г. Шишков и Н. Димитров.
Необходими продукти за боб
- 500 грама бял боб;
- 150 милилитра олио;
- 150 гр. домати;
- 150 грама домати;
- 4-5 лютиви чушки;
- 150гр грама лук;
- магданоз, червен пипер;
- сол на вкус.
Начин на приготвяне
Бобът се измива добре, залива се със студена вода в тенджерата и го оставяте да заври. След като кипне, добавяте малко ситно нарязан лук.
Бобът не трябва да увира напълно, когато е полусварен, отнемате от котлона и го слагате в подходяща тава. Прибавяте няколко люти чушлета и нарязаните на ситно домати. Може да ползвате и салца.
Приготвяте запръжка от олиото, останалата част от нарязания лук и червен пипер и я размесвате с белия боб.
Печете в предварително загрята фурна на 170-180 градуса за около час. Подходящо е да сервирате вашия печен боб, гарниран с магданоз.
На ваше разположение сме подготвили и други подобни рецепти.