Как се прави боб в тенджера под налягане? Знам, че много от вас имат тенджера под налягане, но рядко ги използват. Така че в тази рецепта искаме да покажем колко лесно е да направите нещо невероятно вкусно и здравословно във вашата тенджера под налягане, като тази боб чорба.
Снимка: Monica / stock.adobe.com
И така, как се прави Боб в тенджера под налягане?
Това е наистина лесна рецепта за боб в тенджера под налягане, която е здравословна и изисква само няколко съставки. Много гъвкава, където можете да я направите по вегетариански, ако искате, или да и сложите бекон. Перфектната инстантна супа наистина за през зимата а и за през цялата година.
Тендежерата под налягане улеснява да правите домашно приготвени ястия и ако сте се колебали да я използвате за боб досега, недейте. Не е нужно да го накисвате за една нощ, както преди, просто го поставяте първо в вода, за да поомекне, отцеждате и след това добавяте всичко останало, за да направите неща като този лесен боб в тенджера под налягане. Това е една от любимите ни рецепти за бързо ястие, когато навън е хладно.
Съставки за боб чорба в тенджера под налягане
- 2 чаши боб
- 4 чаши зеленчуков бульон с ниско съдържание на сол
- ½ чаша вода
- 1 глава лук, нарязана на кубчета
- 3 скилидки чесън, смлени
- 1 ч. л. лук на прах
- 1 ч. л. смлян кимион
- ½ ч. л. пушен червен пипер
- ¼ ч. л. черен пипер
- ¾ чаена лъжичка кошер сол
Инструкции
- Почистете боба
- Покрийте боба с вода и оставете да кисне поне 2 часа
- Отцедете и изплакнете боба старателно и добавете към тенджерата под налягане
- Добавете лука, чесъна, водата, бульона и всички подправки ОСВЕН солта и разбъркайте, за да се комбинират
- Поставете капака, настройте вентилационния отвор на затворено положение и гответе за 30 минути
- Оставете да се вентилира естествено за още 30 минути, преди внимателно да отстраните капака
- Овкусете със сол и гарнирайте по желание
- Предложения за гарнитура: нарязан на кубчета лук, зелен лук, халапеньо, кориандър или лют сос
- О, и не забравяйте царевичния хляб
Бележки относно видове боб, който може да използвате
Различни видове боб може да се използват в тази смесена рецепта за супа от боб в тенджера под налягане.
Може да използвате:
- среден бял боб – това е най-познатият у нас сорт, с който се приготвят традиционните яхнии
- маслен боб – масленият боб е леко по-кремав от бeлия боб, но зърната му са много по-едри и плоски
- лима – близък до масления боб, този сорт е с по-дребни, плоски и продълговати зърна
- черно око – ще срещнете този сорт боб в много карибски, средиземноморски и индийски рецепти.
- шарен градиснки боб – този сорт е със средно големи зърна и тънка люспа
- черен боб – зърната му са дребни и черни, като след сваряване отвън стават кафяви, а вътрешността остава бяла
- пинто – зърната му са средно големи и продълговати, бежови, с кафяви пръски по тях
Малко информация за боба:
Бобът е семето на един от няколко рода от семейство цъфтящи растения, които се използват като зеленчуци за храна на хора или животни. Те могат да бъдат приготвени по много различни начини, включително варене, пържене и печене, и се използват в много традиционни ястия по целия свят.
Бобът е лятна култура, която се нуждае от топли температури, за да расте. Бобовите растения са способни да фиксират азота и следователно се нуждаят от по-малко тор от повечето растения. Зрелостта обикновено е 55-60 дни от засаждането до прибирането на реколтата.
В по-нови времена е разработен така нареченият храстов боб, който не изисква опора и всичките му шушулки се развиват едновременно за разлика от фасула, който се развива постепенно. Това прави боба по-практичен за търговско производство.