Чудно вкусни постни сарми със зелеви листа – ето как да ги приготвите като ползвате зелеви листа и ориз и гъби за плънката. Със застудяването на времето и наближаването на коледните празници няма как да не ни се прокрадне през ума, мисълта за вкусни, домашно приготвени, сочни и ароматни сарми с кисело зеле.
Постни сарми със зелеви листа
Едно вкусно предложение, което не е никак сложно, но при правилно подбрани продукти резултатът е впечатляващи сарми с кисело зеле.
Продукти и съставки за сармите
- 1 ч.ч ориз;
- 400 гр. гъби;
- 80гр. олио;
- 1300 гр. кисело зеле;
- 1 глава кромид лук;
- 10 гр. брашно;
- 1 с.л. доматено пюре;
- джоджен (по желание);
- червен пипер;
- сол на вкус.
- черен пипер.
Как се приготвят сарми с кисело зеле
За приготвянето на постни сарми с кисело зеле се в гореща мазнина запържвате лук, предварително нарязан на ситно, докато омекне. Добавяте ориза и предварително нарязаните гъби и запържвате заедно с лука. Прибавяте съвсем малко сол, червен пипер и наливате гореща вода или бульон в количество един път и половина повече от обема на ориза.
Когато оризът поеме водата добавяте прибавяте счукания черен пипер и джоджена. Сместа се увива в листа от кисело зеле в малки стегнати сарми, в които се поставя по една супена лъжица от плънката.
За да ги завиете по-добре и стегнато, дебелите части на листото се изрязват. Сармите се нареждат в плитка тенджера и се заливат с мъничко гореща вода. Готвят се на слаб огън.
Да ви е сладко!
Ако нашата рецепта за постни сарми със зелеви листа ви е харесала, може би ще ви допадне и рецепта за бързо кисело зеле в тенджера.