Тази рецепта за домашно приготвено извара е толкова лесна за приготвяне и отнема само три съставки, но на много хора не им е ясно точно как се прави извара, затова днес ще разясним процеса стъпка по стъпка.
Защо да правите сами извара?
Ето какво казва известен кулинар: Започнах да правя домашно приготвена извара, след като прочетох списъка със съставките на опаковкатаот магазина за хранителни стоки. Неща като лактоза, сол, гума гуар, моно и диглицериди, ксантанова гума и гума от рожков. Защо толкова сложно? За домашно приготвена извара са необходими само три обикновени кухненски съставки: мляко, оцет и сол. Това също е фантастичен начин да използвате млякото, преди да се е развалило.
Не ви трябва опит в производството на сирене, за да направите домашно приготвена извара. Самото име подсказва също толкова много: това е просто, прясно сирене, което е толкова лесно за приготвяне, че дори и вие може да го направите.
Как се прави извара в домашни условия?
Необходимо оборудване
- Голяма тенджера
- Мерителни чаши и лъжици
- Решетъчна лъжица
- Тензух (или чиста кухненска кърпа)
- Гевгир
- Средна купа
Съставки
- 4л пълномаслено мляко
- ¾ чаша бял оцет
- 1 чаена лъжичка сол
- 3 супени лъжици тежка сметана
Начин на приготвяне на извара
- Изсипете мляко в голяма тенджера с дебело дъно. Загрейте бавно до 190°, като разбърквате редовно, така че млякото да не загори на дъното на съда.
- Свалете от огъня, налейте оцета и разбъркайте няколко пъти. Покрийте и оставете да почине за 30 минути.
- Междувременно постелете гевгир с чисто парче удвоен тензух или кърпа. Поставете гевгира върху друга купа, за да улови течността (суроватка), която капе.
- Изсипете твърдите частици от тенджерата в застлания гевгир. Оставете да се отцеди за 30 минути.
- Съберете краищата на кърпата плътно една до друга и оформете увита в кърпа топка сирене. Като държите това в едната ръка, пуснете студена вода върху топката, като я месите и стискате с другата ръка, докато цялата топка сирене се охлади.
- Изсипете сместтаот кърпата в купа и използвайте лъжица, за да го натрошите на малки парчета. Добавете сол на вкус.
- За кремообразна извара разбъркайте тежката сметана по 2 супени лъжици наведнъж, докато достигне желаната консистенция. Проверете на вкус и добавете още сол, ако е необходимо. По желание добавете овкусители.
- Охладете за поне 1 час, след което разбъркайте преди сервиране.
Как се прави извара – често задавани въпроси
Мога ли да използвам растително или ядково мляко за приготвяне на извара?
За съжаление, нито растителни млека като соево, конопено или овесено мляко, нито ядкови млека като бадемово или кашу са подходящи за приготвяне на истинска извара. Сами по себе си, тези млека не съдържат протеините, необходими за образуването на извара. Извара без млечни продукти, направена без мляко от бозайници, изисква тофу и кисело мляко на растителна основа, както се изисква в тази рецепта.
Защо изварата ми става малко количество?
Домашната извара от извара излиза малка или зърнеста по няколко причини. Най-честият възниква, когато хората претоплят млякото. За да направите извара без сирище, млякото трябва да достигне 90 градус, което е точно под точката на кипене.
Мога ли да използвам различен вид оцет или лимонов сок?
Приготвянето на извара у дома без сирище изисква някаква форма на киселинна съставка: бял оцет, ябълков оцет или лимонов сок. Тази рецепта изисква бял оцет, но можете да използвате равно количество ябълков оцет или 1/2 чаша лимонов сок.
Мога ли да стане без сол?
Ако искате да направите извара с ниско съдържание на натрий у дома, следвайте рецептата, но пропуснете солта. Като алтернатива можете да използвате половината сол или дори заместител на солта. Солта в домашно приготвената извара е само за вкус.
Мога ли да пропусна сметаната?
Много хора предпочитат изварата си от по-кремообразна страна. Добавянето на тежка сметана, половин и половина или дори купичка кисело мляко към вашата извара добавя приятен вкус. Ако предпочитате нискомаслена извара, направена от обезмаслено или обезмаслено мляко, може да искате да запазите няколко лъжици суроватка, която да добавите накрая, за да не е суха. Като алтернатива можете да разбъркате няколко лъжици мътеница, кокосово мляко или дори любимата си сметана за кафе.
Изварата не е ли Рикота?
Много хора бъркат рикотата и домашната извара. На италиански думата „рикота“ означава преварен. Истинското сирене рикота се прави, като се започне със суроватка, която е страничен продукт от производството на сирене, и след това се приготвя отново, обикновено с допълнителна киселинна съставка. Ако искате да направите рикота, това е по същество същият процес, но ще използвате 8 литра мляко.
Идеи за сервиране на извара
Домашната извара, разбира се, е вкусна сама по себе си или гарнирана с плодове. Или направете пикантно, като разбъркате нарязани домати и червен лук, след което го овкусите със смлян черен пипер. Превърнете я в дип с малко домашна смес за дресинг или я използвайте вместо рикота, когато правите лазаня. Както и да я използвате, домашната извара е вкусна!
Съхранение на извара
Ако използвате мляко, което е на път да вкисне, ще искате да изядете домашната си извара още същия ден. В противен случай съхранявайте изварата в хладилник в херметически затворен съд и яжте в рамките на една седмица. Признаците, че изварата се е развалила, включват кисела миризма и обезцветяване. Не консумирайте извара, която се е развалила.
Какво да правя със суроватката?
Едно нещо, което ще забележите, докато приготвяте тази рецепта за домашно приготвена извара, е, че от изварата излиза много течност, когато я отцедите. Това вещество е известно като суроватка и е същото като жълтеникава течност, която се събира върху купената ви от магазина извара, заквасена сметана или кисело мляко. Запазете я, защото суроватката е източник на протеини! Използвайте суроватка вместо малко вода, когато правите бульон, добавете я в супи или я добавете към смутита.