Баклавата е вкусен десерт, съставен от пластове хрупкави кори, орехи, масло и др.
Какво е баклава?
Баклавата е традиционен сладкиш, известен със своя сладък, богат вкус и люспеста текстура. Състои се от фини пластове тесто, ядки, подправки и захарен сироп.
Откъде произлиза баклавата?
Въпреки че сега баклавата често се свързва с гръцките и турски ресторанти, точният й произход не е ясен.
Историците по кулинария смятат, че съвременната баклава може да е изобретена в Турция по време на Османската империя, след това модифицирана в Гърция. Въпреки това, техниката на наслояване на с ядки и захарен сироп може да бъде проследена до 8 век пр.н.е. по време на Асирийската империя.
Съставки за баклава баклава с готови кори и плънка от орехи класическа рецепта
Ето какво ви трябва, за да направите най-добрата баклава в живота си:
Готови кори (ако не желаете да точите)
Направете си собствено тесто за сладкиши фило или купете замразено тесто фило от магазина.
Ядки
Традиционно се използват нарязани орехи, шамфъстък или смес от двете. Лешници и/или пекан също биха свършили работа.
Масло
Маслото не само придава наситеност и вкус, но и прави баклавата сочна и мека. Освен това помага на корите да останат заедно.
Канела
Канелата е отговорна за характерния вкус на баклавата.
Вода, захар, ванилия и мед
Сладък сироп – приготвен от вода, захар, екстракт от ванилия и мед – се излива върху изпечените слоеве баклава, обединявайки вкусния десерт.
Как се прави баклава с готови кори и плънка от орехи по класическа рецепта?
Съставки
- 1-2 пакет готови кори
- 100-200 гр нарязани ядки
- 1 ч. чаша масло
- 1 чаена лъжичка канела на прах
- 1-2 ч.ч. вода или колкото е необходимо за сиропа (количествоот кори)
- 1 ч.ч. бяла захар
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
- 1/2 ч.чаша мед
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 175 градуса
ЕТАП 1
Загрейте фурната на 180C/160C вентилатор и намажете тавата с масло. Нарежете орехите на малки парчета с помощта на кухненски робот, като внимавате да не ги разбиете прекалено много. Сложете ги в купа, разбъркайте с меда и щипка сол и оставете настрана.
СТЪПКА 2
Разтопете маслото в тиган на слаб огън. Разрежете първия пакет готови кори. Поставете единия лист в тавата и намажете с разтопеното масло. Добайте по малко яйди на всеки слой. Отгоре поставете друг .лист от готовите кори и отново намажете с масло, продължете да редите така до изчерпване на цялата опаковка.
СТЪПКА 3
Разпределете сместа от мед и ядки върху листите и го притиснете леко с опакото на лъжица. Отворете другата опаковка готови кори, ако има нужда и продължете процеса на наслояване и намазване с масло. Когато стигнете до последния лист, изсипете останалото масло отгоре, за да завършите. Използвайте остър нож, за да изрежете дълбоки линии в сладкиша, за да създадете или квадрати, или диамантени форми, след което изпечете във фурната за 20 минути.
СТЪПКА 4
Намалете топлината до 150C и печете още 45 минути. Докато баклавата се готви, сложете всички продукти за сиропа (мед, канела, ванилия) в тенджера и добавете 200 мл вода. Загрейте леко, докато захарта се разтвори, след което сместа се вари в продължение на 8-10 минути или докато се редуцира до гъста консистенцията.
СТЪПКА 5
Когато баклавата е готова, залейте отгоре с топлия сироп, оставяйки го да се разтече по линиите, които сте направили с ножа. Оставете да попие и сервирайте, когато е напълно студено.