Необходими продукти за ;есен крем карамел
Продукти:
- яйца 5 бр.,
- прясно мляко 1/2 л,
- захар 1 чаена чаша.
Виж още: Крем карамел в тава
Начин на приготвяне
- В 6 огнеупорни чашки се слагат по 2 чаени лъжички захар.
- Вместо отделни чашки може да се използва общ огнеупорен дълбок съд, в който да се поставят 6 супени лъжици захар.
- Чашките или съдът се поставят на умерен огън, за да се карамелизира захарта.
- Когато захарта се втечни и придобие светлокафяв цвят, чашките се разклащат така, че втечненият карамел да облее не само дъното, но и стените им.
- Чашките се отстраняват от огъня и се охлаждат, за да се втвърди карамелът.
- Яйцата заедно с останалата захар се разбиват с помощта на миксер или тел.
- Добавя се и прясно то мляко.
- Разбива се отново и всяка чашка се пълни с приготвената яйчена смес.
- Чашките се поставят в сгорещена фурна и крем-карамелът се занича леко при умерена температура.
- Когато се сгъсти и започне да порозовява отгоре, кремът е готов и се изважда от фурната.
- Поднася се на масата изстуден.
Да ви е сладко!