НачалоКулинарни рецептиЯстия с месоМусака с патладжани и кайма

Мусака с патладжани и кайма

Рецептата за мусака с патладжани и кайма е позната в България, балканските и арабските страни, както и в Молдова и Румъния. Тези ястия се различават до известна степен по начина на приготвяне, нашата рецепта ще ви разкаже как да приготвите балканска мусака или, както още се нарича това ястие, балканска патладжанка.

Необходими продукти за мусака с патладжани и кайма

  • Кайма – 400гр
  • Домати – 5 бр.
  • Патладжан – 4 бр.
  • Лук – 2 бр.
  • Бяло сухо вино – 250 мл
  • Твърдо сирене – 50 гр
  • Зелените магданоз – 2 супени лъжици. лъжици
  • Растително масло – 2 супени лъжици. лъжици
  • Масло – 1 с.л. лъжица
  • Сол – 1 чаена лъжичка (на вкус)
  • Млян бял пипер – 0,5 ч.л
  • Мащерка (мащерка, богородска трева) – 0,5 ч.л
  • Розмарин – 0,5 ч.л
  • Чесън – 2 скилидки

За соса:

  • Мляко – 700 мл
  • Брашно – 4 с.л. лъжици
  • Масло – 50гр
  • Сол – 1 с.л. лъжица (на вкус)

Начин на приготвяне на мусака с патладжани и кайма

  1. Обелете, измийте и нарежете лука завашата мусака с патладжани и кайма.
  2. Залейте четири домата с вряла вода, отстранете кожата и нарежете месото на кубчета.
  3. Измийте един домат, нарежете на тънки филийки.
  4. Чесънът се обелва и нарязва на ситно.
  5. Измийте патладжана и го нарежете на филийки.
  6. Сложете маслото в тигана. Разтопете. Сложете лука в сгорещеното олио. Запържете лука в маслото до прозрачност на слаб огън, като разбърквате (2-3 минути). Добавете кайма.
  7. Всичко се запържва леко на умерен огън, като се разбърква (2-3 минути).
  8. Налейте виното, добавете доматите.
  9. Също магданоз, подправете със сол, черен пипер, мащерка, розмарин и чесън.
  10. Разбъркайте. Всичко се оставя да къкри на слаб огън за 40 минути.
  11. Запържете чашите патладжан в масло от двете страни до златисто кафяво на среден огън.
  12. Пригответе сос от маслото, брашното и млякото. За да направите това, разтопете маслото в тенджера. Добавете брашното, разбъркайте всичко до гладкост.
  13. Залива се със студено мляко. Оставете сместа да заври при непрекъснато бъркане. Подправете на вкус и оставете да къкри на слаб огън за 10 минути.
  14. Наредете патладжаните (половината) в огнеупорна форма.
  15. След това месната смес.
  16. След това бял сос (половината сос).
  17. Най-горният слой трябва да бъде патладжан (втората половина) и домати.
  18. Залейте всичко с останалия бял сос.
  19. Настържете твърдото сирене на едро ренде.
  20. Отгоре ястието се поръсва със сирене.
  21. Включете фурната.Поставете формата във фурната. Балканската мусака се пече във фурна за 30 минути на 180 градуса (до златисто).
  22. Mусака с патладжани и кайма с патладжан е готова.
  23. Готовото балканско ястие с патладжан гарнирайте с наситнен магданоз.

Вашата мусака с патладжани и кайма е готова!

Добър апетит!

предишна статия
следваща статия
ПОСЛЕДНИ
Още от категорията

Мусака от патладжани с ориз

Традиционно в гръцката кухня, както и в някои други страни, мусаката от патладжани с ориз е месно ястие. По тази рецепта българската мусака с...

Варена риба с майонеза

Необходими продукти за варена...