Еклери рецепта: Чудили ли сте се защо вашите еклери винаги излизат плоски или смачкани? Или защо имат дъно с вдлъбната форма или огромна пукнатина точно по средата на дъното?
Снимки: stock.adobe.com
Вероятно сте изпробвали всички рецепти, за които се твърди, че ставатперфектни еклери, и все пак сте се сдобили с плоски, отчайващи еклери? Е, значи сте попаднали на правилното място! 🙂
Днес ще ви покажем как да направите безупречни, перфектни класически еклери!
Рецепта за еклери
Съставки:
За тестото:
- 1 чаша вода
- ½ чаша масло
- 1 чаша универсално брашно
- ¼ чаена лъжичка сол
- 4 големи яйца
За пълнежа на еклерите:
- 2 ½ чаши студено мляко
- 1 пакетче инстантен микс за ванилов пудинг
- 1 чаша тежка сметана
- ¼ чаша сладкарска захар
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
За глазурата:
- 100гр. полусладък шоколад
- 2 супени лъжици масло
- 1 чаша сладкарска захар
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
- 3 супени лъжици гореща вода
Инструкция стъпка по стъпка за Еклери рецепта:
1. Загрейте фурната 230 градуса C.
2. За приготвяне на пареното тесто правим следните стъпки: в тенджера слагаме мляко, добавяме 120-130мл. вода, сол, масло и захар. Когато сместа заври, прибавяме и брашното. Намаляваме температурата докато разбъркваме непрекъснато. Щом тестото започне да се отделя от стените на съдината го оттегляме от котлона и продължаваме да бъркаме.
3. Добавете яйцата, едно по едно, като разбивате добре след всяко добавяне, докато се смесят. С помощта на лъжица или сладкарска торбичка, снабдена с накрайник, вземете тестото с лъжица и сложете в поша като оформите чрез изтискване еклерите.
4. Печете в предварително загрятата фурна за 15 минути. Намалете топлината до 165 градуса C и продължете да печете още около 20 минути. Извадете и охладете напълно върху решетка.
5. Направете пълнежа: Комбинирайте сместа от мляко и пудинг в средна купа според указанията на опаковката. Разбийте сметаната с електрически миксер в отделна средна купа, докато се образуват меки върхове. Разбийте сладкарската захар и ванилията.
6. Направете дупка в еклерите и напълнете вътрешността със сместа.
7. Направете глазура: Разтопете шоколада и маслото в средно голяма тенджера на слаб огън. Разбъркайте сладкарската захар и ванилията. Разбъркайте гореща вода, 1 супена лъжица наведнъж, докато глазурата стане гладка и достигне желаната консистенция. Свалете от огъня и леко охладете.
8. Намажете пълните еклери с шоколадова глазура. Съхранявайте в хладилник до сервиране.
Вижте още: Рецепта за понички, сладко изкушение