Домашнaта рецепта за понички е по-малък проект отколкото си мислите, и резултатът е наистина страхотен, гореща, хрупкава поничка.
Снимки: stock.adobe.com
След като усвоите тази основна рецепта за понички с мая, можете да правите почти всичко, което искате по отношение на глазури, топинги и пълнежи.
Рецепта за понички
Онсновни съставки:
Брашно: Около 500гр.
- 1¼ чаши мляко
- 2¼ чаени лъжички (един пакет) активна суха мая
- 2 яйца
- 8 супени лъжици (1 пръчка) масло, разтопено и охладено
- ¼ чаша гранулирана захар
- 1 чаена лъжичка сол
- 4¼ чаши универсално брашно плюс още за разточване на тестото
- 2 литра неутрално олио, за пържене, плюс още за купата.
Подготовка
- Загрейте млякото, докато стане топло, но не горещо, около 90 градуса. В голяма купа го смесете с маята. Разбъркайте леко и оставете да престои, докато сместа стане пяна, около 5 минути.
- С помощта на електрически миксер, снабден с кука за тесто, разбийте яйцата, маслото, захарта и солта в сместа с маята. Добавете половината от брашното (2 чаши плюс 2 супени лъжици) и разбъркайте, докато се комбинират, след това разбъркайте останалото брашно, докато тестото се отдръпне от стените на купата. Добавете още брашно, около 2 супени лъжици наведнъж, ако тестото е твърде мокро. Ако използвате електрически миксер, тестото вероятно ще стане твърде гъсто за разбиване; когато стане, прехвърлете го върху набрашнена повърхност и внимателно го омесете, докато стане гладко. Намажете голяма купа с малко масло. Прехвърлете тестото в купата и покрийте. Оставете да втаса на стайна температура, докато удвои обема си, около 1 час.
- Обърнете тестото върху добре набрашнена повърхност и го разточете на 1.5см дебелина. Изрежете поничките в концентрични форми с чаша за пиене или чаша за шот, като набрашнявате формичките, докато вървите. Запазете дупките за понички. Ако правите понички с пълнеж, не изрязвайте средата. Омесете остатъците заедно, като внимавате да не преуморите, и оставете да почине за няколко минути, преди да повторите процеса.
- Поставете поничките върху два набрашнени листа за печене, така че да има достатъчно място между всеки един. Покрийте с кухненска кърпа и оставете да втаса на топло място, докато леко се надуят и станат деликатни, около 45 минути. Ако фурната ви не е топла, загрейте я до 200 градуса в началото на тази стъпка, след това я изключете, поставете тавата за печене във фурната и оставете вратата открехната.
- Около 15 минути преди поничките да втасат, сложете олиото в тенджера с дебело дъно или фурна на среден огън и го загрейте.
- Внимателно добавете поничките в олиото, няколко наведнъж. Ако са твърде деликатни, за да ги вземете с пръсти (може да са такива само ако сте ги втасали във фурната), използвайте метална шпатула, за да ги вземете и ги плъзнете в мазнината. Нормалано е, ако се изпуснат малко; те ще се надуят обратно, докато се пържат. Когато дъното стане наситено златисто, след 45 секунди до минута, използвайте решетъчна лъжица, за да обърнете; гответе, докато станат дълбоко златисти навсякъде. Дупките за понички се готвят по-бързо. Прехвърлете поничките върху подготвените чинии или решетки и повторете с останалото тесто, като регулирате топлината. Глазирайте или напълнете по ваш избор с крем или кувертюра и сервирайте възможно най-скоро.