НачалоКулинарни рецептиРецепта за понички, сладко изкушение

Рецепта за понички, сладко изкушение

Домашнaта рецепта за понички е по-малък проект отколкото си мислите, и резултатът е наистина страхотен, гореща, хрупкава поничка.

Снимки: stock.adobe.com

След като усвоите тази основна рецепта за понички с мая, можете да правите почти всичко, което искате по отношение на глазури, топинги и пълнежи.

Рецепта за понички

Онсновни съставки:

Брашно: Около 500гр.

  • 1¼ чаши мляко
  • 2¼ чаени лъжички (един пакет) активна суха мая
  • 2 яйца
  • 8 супени лъжици (1 пръчка) масло, разтопено и охладено
  • ¼ чаша гранулирана захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 4¼ чаши универсално брашно плюс още за разточване на тестото
  • 2 литра неутрално олио, за пържене, плюс още за купата.

рецепта за понички

Видео с над 10милиона гледания с рецепта за понички.

Рецепта за понички – подготовка

  1. Загрейте млякото, докато стане топло, но не горещо, около 90 градуса. В голяма купа го смесете с маята. Разбъркайте леко и оставете да престои, докато сместа стане пяна, около 5 минути.
  2. С помощта на електрически миксер, снабден с кука за тесто, разбийте яйцата, маслото, захарта и солта в сместа с маята. Добавете половината от брашното (2 чаши плюс 2 супени лъжици) и разбъркайте, докато се комбинират, след това разбъркайте останалото брашно, докато тестото се отдръпне от стените на купата. Добавете още брашно, около 2 супени лъжици наведнъж, ако тестото е твърде мокро. Ако използвате електрически миксер, тестото вероятно ще стане твърде гъсто за разбиване; когато стане, прехвърлете го върху набрашнена повърхност и внимателно го омесете, докато стане гладко. Намажете голяма купа с малко масло. Прехвърлете тестото в купата и покрийте. Оставете да втаса на стайна температура, докато удвои обема си, около 1 час.
  3. Обърнете тестото върху добре набрашнена повърхност и го разточете на 1.5см дебелина. Изрежете поничките в концентрични форми с  чаша за пиене или чаша за шот, като набрашнявате формичките, докато вървите. Запазете дупките за понички. Ако правите понички с пълнеж, не изрязвайте средата. Омесете остатъците заедно, като внимавате да не преуморите, и оставете да почине за няколко минути, преди да повторите процеса.
  4. Поставете поничките върху два набрашнени листа за печене, така че да има достатъчно място между всеки един. Покрийте с кухненска кърпа и оставете да втаса на топло място, докато леко се надуят и станат деликатни, около 45 минути. Ако фурната ви не е топла, загрейте я до 200 градуса в началото на тази стъпка, след това я изключете, поставете тавата за печене във фурната и оставете вратата открехната.
  5. Около 15 минути преди поничките да втасат, сложете олиото в тенджера с дебело дъно или фурна на среден огън и го загрейте.
  6. Внимателно добавете поничките в олиото, няколко наведнъж. Ако са твърде деликатни, за да ги вземете с пръсти (може да са такива само ако сте ги втасали във фурната), използвайте метална шпатула, за да ги вземете и ги плъзнете в мазнината. Нормалано е, ако се изпуснат малко; те ще се надуят обратно, докато се пържат. Когато дъното стане наситено златисто, след 45 секунди до минута, използвайте решетъчна лъжица, за да обърнете; гответе, докато станат дълбоко златисти навсякъде. Дупките за понички се готвят по-бързо. Прехвърлете поничките върху подготвените чинии или решетки и повторете с останалото тесто, като регулирате топлината. Глазирайте или напълнете по ваш избор с крем или кувертюра и сервирайте възможно най-скоро.

рецепта за понички

Виж още: Френски Макарони Рецепта стъпка по стъпка

Подобни статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Още от категорията

Гъбки от яйца

Необходими продукти за сандвич гъбки от яйца Продукти: 8 бр яйца., 3 супени лъжици майонеза, 4 маслини, зелена салата, магданоз, 4 домата, 5 корнишони, ...

Американски палачинки

Тези лесни пухкави американски...

Варени яйца в тесто

Необходими продукти за варени...

Пандишпанено руло от яйца

Как се прави Пандишпанено...