Продукти:
- яйца 6 бр.,
- оливия 200 гр.,
- галета, черен пипер, сол.
За масленото тесто
- брашно 2 чаени чаши,
- краве масло 200 гр.,
- оливия 1 супена лъжица,
- оцет 1 супена лъжица,
- щипка сол.
Рецепта за кифлички с яйца
- В подсолената и подкиселена с малко оцет вода се чукват последователно 6 яйца и се варят 3 мин.
- Изваждат се е решетъчна лъжица, изцеждат се и се ръсят със смлян черен пипер.
- Измесва се маслено тесто по следния начин: в средата на пресятото брашно се отваря кладенче.
- В него се изсипват олио, оцетът и щипка сол.
- Добавя се по малко хладка вода и се замесва меко тесто.
- Разделя се на 2 части и се разточват 2 кори с дебелина около 1—2 см.
- Кравето масло се настъргва върху корите и те се навиват на руло. Оставят се да престоят в хладилника около половин час.
- Тестото се премесва отново.
- Разточва се и кората се нарязва на 12 кръгчета, малко по-големи от сварените яйца.
- Всяко яйце се поставя върху кръгче от тесто, покрива се с друго кръгче и се притиска по края с пръсти.
- Така оформените кифлички се потопяват в разбито яйце, овалват се в галета и се изпържват до златисто в сгорещената олио.
Да ви е сладко!