Тази лесна рецепта за леща се прави бързо с предимно обикновени съставки. Не забравяйте да подготвите съставките си, преди да започнете да готвите! Рецептата е достатъчна за четири големи купи супа или шест по-скромни порции.
Рецепта за леща
- Време за приготвяне: 10 минути
- Време за готвене: 45 минути
- Общо време: 55 минути
- 4 порции
- Кухня: Средиземноморска
Малко история:
Супата от леща е супа с леща като основна съставка; може да е вегетарианска или да включва месо и може да използва кафява, червена, жълта, зелена или черна леща, със или без обвивката. Обелената жълта и червена леща се разпада при готвене и се получава гъста супа. Това е основна храна в цяла Европа, Латинска Америка и Близкия изток.
Необходими продукти
- ¼ чаша екстра върджин зехтин или олио
- 1 средно голяма глава жълт или бял лук, нарязан
- 2 моркова, обелени и нарязани
- 4 скилидки чесън, пресовани или смлени
- 2 супени лъжици смлян кимион
- 1 чаена лъжичка къри на прах по желание
- ½ чаена лъжичка сушена мащерка
- 1 малък буркан (200мл) нарязани на кубчета домати, леко отцедени
- 1 чаша кафява или зелена леща, изплакната
- 4 чаши зеленчуков бульон
- 2 чаши вода
- 1 чаена лъжичка сол, повече на вкус
- Щипка червен пипер на люспи
- Прясно смлян черен пипер, на вкус
- 1 чаша нарязани пресни зеленчуци
- 1 до 2 супени лъжици лимонов сок (½ до 1 среден лимон), на вкус
Инструкции за рецепта за леща
Загрейте зехтина или олиото в голяма тенджера или съд на среден огън. Една четвърт чаша зехтин/олио може да изглежда много, но добавя прекрасен вкус към тази питателна супа.
След като олиото започне да блести, добавете нарязания лук и моркова и гответе, като разбърквате често, докато лукът омекне и стане полупрозрачен, около 5 минути.
Добавете чесъна, кимиона, кърито и мащерката. Гответе, докато се появи аромат, като бъркате непрекъснато, около 30 секунди. Изсипете отцедените домати на кубчета и гответе още няколко минути, като разбърквате често, за да подсилите вкуса им.
Налейте лещата, бульона и водата. Добавете 1 чаена лъжичка сол и щипка червен пипер на люспи. Овкусете обилно с прясно смлян черен пипер. Увеличете котлона и оставете сместа да заври, след това частично покрийте съда и намалете котлона, за да поддържате леко кипене. Гответе 25 до 30 минути или докато лещата омекне, но все още запази формата си.
Прехвърлете 2 чаши от супата в блендер. Затегнете здраво капака, и пюрирайте супата, докато стане гладка. Изсипете пасираната супа обратно в тенджерата.
Добавете нарязаните зеленчуци и гответе още 5 минути, или докато зеленчуците омекнат по ваш вкус. Махнете тенджерата от котлона и разбъркайте 1 супена лъжица лимонов сок. Опитайте на вкус и подправете с повече сол, черен пипер и/или лимонов сок, докато вкусът наистина стане добър. За по-пикантна супа добавете още една-две щипки леко лютив червен пипер.
Сервирайте докато е горещо. Останалото ще се запази добре за около 4 дни в хладилника. Това е 🙂
Някои видове леща които се използват в рецепта за леща
Няколко вида леща, използвани в супа от леща
Супата от леща може да включва зеленчуци като моркови, картофи, целина, магданоз, домати, тиква, зрял живовляк и лук. Обичайните подправки са чесън, дафинов лист, кимион, зехтин и оцет.
Понякога се гарнира с крутони или нарязани билки или масло, зехтин, сметана или кисело мляко. Индийската супа от леща съдържа различни ароматни подправки.
В иракската и левантийската кухня супата се подправя с куркума и кимион и се гарнира с препечено тънко фиде и се сервира с лимон за изстискване.
В Близкия изток добавянето на лимонов сок придава пикантен вкус и намалява тежестта на ястието.
В Египет и в целия Близък изток супата обикновено се пасира преди сервиране и традиционно се консумира през зимата.