НачалоКулинарни рецептиЛеща Гореща - Рецепта за леща :)

Леща Гореща – Рецепта за леща :)

Тази леснс рецепта за леща се прави бързо с предимно обикновени съставки. Не забравяйте да подготвите съставките си, преди да започнете да готвите! Рецептата е достатъчна за четири големи купи супа или шест по-скромни порции.

Ramon Grosso  / stock.adobe.com

Рецепта за леща

  • Време за приготвяне: 10 минути
  • Време за готвене: 45 минути
  • Общо време: 55 минути
  • 4 порции
  • Кухня: Средиземноморска

Малко история:

Супата от леща е супа с леща като основна съставка; може да е вегетарианска или да включва месо и може да използва кафява, червена, жълта, зелена или черна леща, със или без обвивката. Обелената жълта и червена леща се разпада при готвене и се получава гъста супа. Това е основна храна в цяла Европа, Латинска Америка и Близкия изток.

Съставки за рецепта за леща

  • ¼ чаша екстра върджин зехтин или олио
  • 1 средно голяма глава жълт или бял лук, нарязан
  • 2 моркова, обелени и нарязани
  • 4 скилидки чесън, пресовани или смлени
  • 2 супени лъжици смлян кимион
  • 1 чаена лъжичка къри на прах по желание
  • ½ чаена лъжичка сушена мащерка
  • 1 малък буркан (200мл) нарязани на кубчета домати, леко отцедени
  • 1 чаша кафява или зелена леща, изплакната
  • 4 чаши зеленчуков бульон
  • 2 чаши вода
  • 1 чаена лъжичка сол, повече на вкус
  • Щипка червен пипер на люспи
  • Прясно смлян черен пипер, на вкус
  • 1 чаша нарязани пресни зеленчуци
  • 1 до 2 супени лъжици лимонов сок (½ до 1 среден лимон), на вкус

Инструкции за рецепта за леща

Загрейте зехтина  или олиото в голяма тенджера или съд на среден огън. Една четвърт чаша зехтин/олио може да изглежда много, но добавя прекрасен вкус към тази питателна супа.

След като олиото започне да блести, добавете нарязания лук и моркова и гответе, като разбърквате често, докато лукът омекне и стане полупрозрачен, около 5 минути.

Добавете чесъна, кимиона, кърито и мащерката. Гответе, докато се появи аромат, като бъркате непрекъснато, около 30 секунди. Изсипете отцедените домати на кубчета и гответе още няколко минути, като разбърквате често, за да подсилите вкуса им.

Налейте лещата, бульона и водата. Добавете 1 чаена лъжичка сол и щипка червен пипер на люспи. Овкусете обилно с прясно смлян черен пипер. Увеличете котлона и оставете сместа да заври, след това частично покрийте съда и намалете котлона, за да поддържате леко кипене. Гответе 25 до 30 минути или докато лещата омекне, но все още запази формата си.

Прехвърлете 2 чаши от супата в блендер. Затегнете здраво капака,  и пюрирайте супата, докато стане гладка. Изсипете пасираната супа обратно в тенджерата.

Добавете нарязаните зеленчуци и гответе още 5 минути, или докато зеленчуците омекнат по ваш вкус. Махнете тенджерата от котлона и разбъркайте 1 супена лъжица лимонов сок. Опитайте на вкус и подправете с повече сол, черен пипер и/или лимонов сок, докато вкусът наистина стане добър. За по-пикантна супа добавете още една-две щипки леко лютив червен пипер.

Сервирайте докато е горещо. Останалото ще се запази добре за около 4 дни в хладилника. Това е 🙂

Някои видове леща които се използват в рецепта за леща

Няколко вида леща, използвани в супа от леща

Супата от леща може да включва зеленчуци като моркови, картофи, целина, магданоз, домати, тиква, зрял живовляк и лук. Обичайните подправки са чесън, дафинов лист, кимион, зехтин и оцет.

Понякога се гарнира с крутони или нарязани билки или масло, зехтин, сметана или кисело мляко. Индийската супа от леща съдържа различни ароматни подправки.

В иракската и левантийската кухня супата се подправя с куркума и кимион и се гарнира с препечено тънко фиде и се сервира с лимон за изстискване.

В Близкия изток добавянето на лимонов сок придава пикантен вкус и намалява тежестта на ястието.

В Египет и в целия Близък изток супата обикновено се пасира преди сервиране и традиционно се консумира през зимата.

Подобни статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Още от категорията

Яйца със сос тартар

Необходими продукти за яйца със сос тартар Продукти: твърдо сварени яйца 12 бр., маслини 100 гр., магданоз 7—8 стръка, малко сол. За сос тартар...

Еклери рецепта (с крем)

Еклери рецепта: Чудили ли...

Палачинки с яйца

Необходими продукти за палачинки...

Рецепта за яйца с кафе

Необходими продукти за яйца...

Как се прави крем ванилия?

Необходими продукти за Крем...

Руска салата с яйца

Необходими продукти за руска...

Яйчена крем супа

Необходими продукти за яйчена...