Няма да рискувамe дълго да описваме какво представляват палачинки с прясно мляко, всички вие знаете това. Днес ще ви покажем една оригинална стара рецепта за палачинки с прясно мялко. Стари и неподправена! Вижте авторите на края на статията.
Единственият проблем е как да ги направите правилно. Палачинката е тънко изпържена смес от мялко, нрашно яуза и други съставки в тиган, а палачинката е добра палачинка, в която има хубава плънка!
Въпреки това, днес ще ви преразкажем една стара рецепта за тънки палачинки с прясно мляко. Тъй като традиционните палачинки са изпечени от смес с мая и често стават дебели, тук ще опишем как да направите тънки палачинки.
Тънките палачинки идват от Франция, те могат да бъдат както с пълнеж, така и без него. Когато става въпрос за тънки палачинки, може би най-големият спор е дали да сложите сода или бакпулвер в тестото. И така, в прясното тесто за палачинки не се слага бакпулвер, палачинките се получават тънки от консистенцията на тестото и ще получите дупки, ако просто не загреете добре тигана.
Като цяло в тази рецепта ще се опитаме да ви разкажем за различните малки неща и тънкости при приготвянето на тънки палачинки с прясно мляко. Надяваме се, че след това ще успеете, защото няма нищо сложно в това да се пробвате да направите най-вкусните палачинки с прясно мялко, които сте пробвали досега по тази стара рецепта на наши български майстори.
Искаме да отбележим, че ако планирате да направите палачинкова торта, тогава тази рецепта не е много подходяща, тук се получават палачинки, макар и тънки, но доста плътни, идеално е да направите палачинки с пълнеж от тях. За палачинкова торта е по-добре да направите по-дебели палачинки.
Необходими продукти за Палачинки с прясно мляко
- мляко 500 мл
- яйца 3 бр.
- брашно 200гр
- масло (или растително олио) 30 г (2 супени лъжици)
- захар 30 г (2 супени лъжици)
- сол 2-3 гр. (1/2 ч.л.)
От посоченото количество продукти се получават около 15 палачинки с диаметър 22см (или колкото ви е тигана, но е за предпочитане да е с приблизителен диаметър)
Палачинки с прясно мляко – рецепта стъпка по стъпка
Нека подготвим всички съставки.
Ако всички продукти са на стайна температура, тогава съставките ще се свържат по-добре. Затова е по-добре предварително да вземете яйцата (3 бр.), мляко (500 мл) и да ги оставите на стайна температура за 30минути. Маслото придава на палачинките по-румен и кремообразен вкус. Ако използвате масло, разтопете го и го оставете да изстине. Това ще помогне да получите идеалната смес за палачинки с прясно мляко.
Начин на приготвяне на палачинки с прясно мляко
- Измийте добре яйцата, разбийте ги в купа за разбиване, добавете захар (30 г или 2 с.л.) и сол (1/2 ч.л.). Разбъркайте до гладкост с миксер, бъркалка или просто с вилица. Тук не е нужно да разбиваме яйцата на пяна, просто трябва да разбъркаме до гладка консистенция и пълно разтваряне на солта и захарта.
- Добавете малка част от млякото към яйчната маса, някъде около 100-150 мл. Не изсипвайте цялото мляко наведнъж. Ако излеете цялото мляко наведнъж, най-вероятно в тестото ще останат бучки брашно и ще трябва да филтрирате сместа, за да се отървете от тях. Така че засега добавете само малка част от млякото и разбъркайте сместа до гладкост.
- Пресейте брашното (200 г) в купа със сместта. Това е необходимо, за да се насити брашното с кислород и да се пречисти от възможни примеси, така че препоръчваме да не пропускате тази точка.
- Объркайте всичко добре. Сега сместа трябва да е доста гъста и трябва да се получи хомогенна смес, без бучки.
- Сега добавете останалото мляко и разбъркайте отново.
- Изсипете охладеното разтопено масло или олио в сместта. Разбъркайте до гладкост.
- Ако тестото е много гъсто, добавете малко вода или мляко, ако е течно, добавете малко брашно.
- Сега, когато семстта е готова, е време да изпечете палачинките. По-добре е да използвате специален тиган за палачинки.
Печене на палачинките в тиган
Намазвате тигана с олио или масло точно преди да сложите сместта за първата палачинка.
Изсипете сместта в нагорещения тиган и същевременно го завъртете в кръг, така че тя да покрие дъното с равномерен тънък слой. Би трябвало веднага да получите дупки в палачинката, това е така защото тиганът е много горещ и не е необходима сода.
Когато изпържите няколко палачинки, ще разберете колко тесто трябва да сложите в черпака, така че да стигне за цялата повърхност на тигана.
Загребвайте пълен черпак от сместта, изсипете го в горещия тиган, докато го въртите, направете го бързо. Когато сместта покрие цялото дъно на тигана, просто изсипете излишната смес обратно в купата. Този метод ще ви помогне да изпържите много тънки и равномерни палачинки. Добре е обаче само ако използвате нисък тиган за палачинки.
В зависимост от това колко е загрят вашия котлон може да отнеме различно време, за да изпържите вашата палачинка с прясно мляко. Обърнете палачинката, когато сместта отгоре спре да лепне, а краищата започнат леко да потъмняват. Отлепете палачинката с шпатула и внимателно я обърнете от другата страна. Заравнете палачинката в тигана, ако се е обърнала неравномерно.
Поставете готовите палачинки върху голяма плоска чиния, като е по-добре да ги покриете с капак, за да останат горещи. Ако обичате по-мазни палачинки, намажете всяка палачинка с разтопено масло, много удобно е да направите това със силиконова четка.
Палачинки с прясно мляко – преразказано от книжка с рецепти на Хр. Хаджиниколов, Г. Шишков, Н.Димитрова – 1958г.
Да ви е сладко!
Виж още: Палачинки с кисело мляко