Възползвайте се максимално от гъбите с тази приятна рецепта за гъбена супа, приготвена със сметана, лук и чесън. Може да сервирате за обяд или като предястие с хрупкав хляб или крутони.
vivoo / stock.adobe.com
Ще ви хареса колко лесно се прави! Ще трябва само да подготвите набързо продуктите, да смесите съставките и докато се усетите, ще имате купа топла кремообразна гъбена супа за по-малко от 25мин. Овкусена с чесън, лук и зеленина без да надвива аромата на гъбите.
Съставките за приготовление са повече от достъпни и целогодишно се намират в пресен вид.
Съставки за гъбена супа
- 90 г масло;
- 2 средни по размер глави лук, нарязани на едро;
- 1 скилидка чесън, счукана;
- 500гр. гъби, нарязани на ситно (гъби по-избор, печурки или манатарки стават най-добре, внимавайте с манатарките понеже са с по-силен аромат)
- 2 супени лъжици обикновено брашно;
- 1л горещ пилешки бульон;
- 1 стрък дафинов лист;
- 4 супени лъжици пълномаслена сметана;
- стръкове магданоз, нарязан на едро за сервиране (по избор);
- сол на вкус.
Начин на приготвяне на гъбената супа
Стъпка 1
Загрейте маслото в голяма тенджера и сложете лука и чесъна. Бъркайте около 8 до 10 минути докато омекнат, но без да прегарят.
Стъпка 2
Добавете нарязаните гъби и гответе на силен огън още няколко минути, докато омекнат. Поръсете с брашното и хубаво разбъркайте, за да се омесят напълно съставките. След това налейте предварително сгретия пилешки бульон и оставете сместа да заври. Следва да добавите дафиновия лист (не прекалявайте понеже е силен) и оставете да къкри на котлона още 10-тина минути.
Стъпка 3
Извадете дафиновия лист и итнемете тенджерата от котлона. Изчакайте малко да поизстине и разбъркайте с помощта на пасатор, докато получите гладка консистенция. Внимателно затоплете отново супата и добавете сметаната, след което разбъркайте добре. Поръсете с магданоз по желание и сервирайте вашата готова гъбена супа.
Хранителна стойност: Приблизително 300ккал на порция.
С какво са полезни гъбите?
В гъбите се съдържат редица полезни витамини, както тези от Б група така и витамин РР, С, D и E. Пресните гъби действат благоприятно на организма. Най-полезни са младите гъби, като в гуглата (шапката) им има повече полезни вещества, отколкото тези в пънчето.
Смята се че гъбите укрепват имунитета, освен това те са източник на антиоксидданти (богати са на селен) и според някои проучвания те съдържат съставки, които имат противоракови свойства.
Сготвените ястия с гъби не трябва да се съхраняват дълго, дори и да бъдат в хладилник, затова пригответе толкова, колкото бихте консумирали за един-два пъти.