НачалоКулинарни рецептиЛесна рецепта за гъбена супа

Лесна рецепта за гъбена супа

Възползвайте се максимално от гъбите с тази приятна рецепта за гъбена супа, приготвена със сметана, лук и чесън. Може да сервирате за обяд или като предястие с хрупкав хляб или крутони.

vivoo / stock.adobe.com

Ще ви хареса колко лесно се прави! Ще трябва само да подготвите набързо продуктите, да смесите съставките и докато се усетите, ще имате купа топла кремообразна гъбена супа за по-малко от 25мин. Овкусена с чесън, лук и зеленина без да надвива аромата на гъбите.

Съставките за приготовление са повече от достъпни и целогодишно се намират в пресен вид.

Съставки за гъбена супа

  • 90 г масло;
  • 2 средни по размер глави лук, нарязани на едро;
  • 1 скилидка чесън, счукана;
  • 500гр. гъби, нарязани на ситно (гъби по-избор, печурки или манатарки стават най-добре, внимавайте с манатарките понеже са с по-силен аромат)
  • 2 супени лъжици обикновено брашно;
  • 1л горещ пилешки бульон;
  • 1 стрък дафинов лист;
  • 4 супени лъжици пълномаслена сметана;
  • стръкове магданоз, нарязан на едро за сервиране (по избор);
  • сол на вкус.

Начин на приготвяне на гъбената супа

Стъпка 1
Загрейте маслото в голяма тенджера и сложете лука и чесъна. Бъркайте около 8 до 10 минути докато омекнат, но без да прегарят.

Стъпка 2
Добавете нарязаните гъби и гответе на силен огън още няколко минути, докато омекнат. Поръсете с брашното и хубаво разбъркайте, за да се омесят напълно съставките. След това налейте предварително сгретия пилешки бульон и оставете сместа да заври. Следва да добавите дафиновия лист (не прекалявайте понеже е силен) и оставете да къкри на котлона още 10-тина минути.

Стъпка 3
Извадете дафиновия лист и итнемете тенджерата от котлона. Изчакайте малко да поизстине и разбъркайте с помощта на пасатор, докато получите гладка консистенция. Внимателно затоплете отново супата и добавете сметаната, след което разбъркайте добре. Поръсете с магданоз по желание и сервирайте вашата готова гъбена супа.

Хранителна стойност: Приблизително 300ккал на порция.

С какво са полезни гъбите?

В гъбите се съдържат редица полезни витамини, както тези от Б група така и витамин РР, С, D и E. Пресните гъби действат благоприятно на организма. Най-полезни са младите гъби, като в гуглата (шапката) им има повече полезни вещества, отколкото тези в пънчето.

Смята се че гъбите укрепват имунитета, освен това те са източник на антиоксидданти (богати са на селен) и според някои проучвания те съдържат съставки, които имат противоракови свойства.

Сготвените ястия с гъби не трябва да се съхраняват дълго, дори и да бъдат в хладилник, затова пригответе толкова, колкото бихте консумирали за един-два пъти.

Подобни статии
Още от категорията

Яйца със сос тартар

Необходими продукти за яйца със сос тартар Продукти: твърдо сварени яйца 12 бр., маслини 100 гр., магданоз 7—8 стръка, малко сол. За сос тартар...

Пилешка пържола от бут

Крехкa пилешкa пържолa от...

Яйца в желе

Необходими продукти за яйца...

Рецепти с лаваш

Лавашът е традиционно арменско...

Супа от жълтъци със сирене

Необходими породукти за супа...