Рецепта за фаршировани яйца с доматен сос
Продукти:
- 3 кренвирша или друг салам (100 гр).,
- кашкавал 50-70 гр.,
- 3 супени лъжици сметана,
- 8 бр. твърдо сварени яйца,
- черен пипер,
- сол.
За доматения сос:
- 2 супени лъжици брашно ,
- 1 глава стар лук,
- прясно мляко 1 супена лъжица,
- 4 добре узрели домата,
- 2 супени лъжици олио ,
- червен пипер ,
- копър,
- сол.
Начин на приготвяне
(пълнени яйца)
- Салама се смила на машинка или се нарязва на ситно.
- Смесва се с жълтъците и кашкавала.
- Твърдо сварените яйца се почистват от черупките, режат се надълго на две половини и се изваждат жълтъците.
- Добавят се сметаната, смленият черен пипер и сол на вкус.
- Сместа внимателно се разбърква.
- Доматеният сос се приготвя така: лукът се реже на ситно и се задушава в олио.
- Белтъците се запълват с приготвената смес, като леко се притиска, за да напомня по форма на орех.
- Добавят се ситно нарязаните домати.
- След като сосът се посгъсти, се прибавят червеният пипер, прясното мляко и солта.
- Оставя се още малко на котлона, след което с него се заливат подредените в плоска чиния фаршировани яйца.
- Ястието се поръсва със ситно нарязан копър.