За разлика от киселото зеле в бидон, рязано кисело зеле в буркан може да приготвите по всяко време на годината. Разбира се най-добре и най-вкусно става от сорт Кьосе, но ако не може да чакате до есента, когато по традиция се приготвя класическо кисело зеле, винаги може да го направите когато желаете, стига да имате прясна хубава зелка.
Рязано кисело зеле в буркан
По това време на годината Кьосето далеч не е почнало да се завива, но ранни сортове, винаги на пазара. Но какво да правите, ако ви е свършило зелето от миналата година? Просто вземете няколко зелки за готвене и за 2 седмици, ще имате кисело зеле за манджи и ястия, с които да изпреварите Димитровден, с нарязано зеле в буркани, което ще стане буквално за 20-тина дни.
Необходими продукти
- зеле;
- сол;
За саламура:
- на 1 л вода се слага 25 гр сол;
Начин на приготвяне
За да приготвите туршия от рязано кисело зеле в буркан, най-добре вземете прясна, здрава и добре развита зелка, която е твърда при натиск. Ще свърши работа всеки един сорт ранно главесто зеле.
Почиствате зелето задължително от нагнили и повредени листа, след което го измивате добре премахвате кочанът. Той няма да успее да омекне така добре, както при киселото зеле в бидон.
След това го нарязвате с нож на тънки и дълги ивици, все едно като за салата. Преместват го в разлата и посолявате, като слагате на 1 кг от зелето между 25 до 30 гр сол.
Размесвате добре и намачквате леко за да си пусне малко сок. След около 30 минути до един час зелето се пълни плътно в буркан, най-добре 3 л, но може и 1 л и се притиска силно с пръсти, за да потъне поне 4 см см в отделилия се него сок.
Отгоре го запушвате с няколко цели зелеви и затваряте с капачки. Това заеле е за бърза консумация, така че не се стерилизира и не се прави варене на бурканите.
Так приготвено, това рязано кисело зеле в буркан трябва да се остави да ферментира при температура 18 до 20° градуса.
След ферментацията на хладно при постоянна температура. Може да доливате зелето става със саламура, приготвена с 1 л вода и 25 гр сол.
Успех!
Виж още: