НачалоКулинарни рецептиСалатиСалата Цезар {лесна рецепта с вкусен сос}

Салата Цезар {лесна рецепта с вкусен сос}

Рецепта за Салата Цезар с вкусен сос / дресинг. Измислена през началото на 20-ти век, салатата Цезар представлява едно от най-иконичните и обичани ястия в световната кулинарна сцена. Създадена от мексиканския готвач Чезар Кардини, салатата Цезар се пе ревърнала в кулинарно преживяване, над което са се наслаждавали изминали и сегашни поколения. Ето няколко интересни факта и оригинална рецепта:

Интересни факти за салата Цезар

  • Салатата Цезар е създадена през 1924 г. от готвача Чезар Кардини, който е работил в ресторант в Тихуана, Мексико. Историята на създаването й е пълна със загадки и вицове, но безспорен факт е, че този хрупкав и вкусен деликатес започва да печели световна популярност.
  • Оригиналната рецепта за салата Цезар се прави с маруля и не включва месо, а останалите съставки са пармезан, крутони, зехтин, чесън и др. съставки.
  • Салатата Цезар придобива славата си благодарение на своите вкусови качества и елегантност. Тя бързо става хит сред холивудските звезди и други известни личности, което спомага за разпространението й в кулинарния свят.

Рецепта за салата Цезар

Тази рецепта е само началото на вашия кулинарен опит със салата Цезар. Можете да експериментирате със съставките и да я адаптирате според своите предпочитания, създавайки свой уникален вариант на тази класическа рецепта.

Продукти за Цезар салата:

  • маруля (или айсберг);
  • 1 ч.ч. прясно нарязани хлебни кубчета;
  • 2 скилидки чесън;
  • 2 жълтъка;
  • 1/4 чаша екстра върджин зехтин;
  • 1/4 чаша пармезан, настърган;
  • 1 ч.л. нарязани каперси (по желание);
  • 1 ч.л. Уорчестър сос (по желание);
  • сок половин лимон;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне на салтата

  1. Загрейте фурната на 180°. Поставете нарязаните кубчета от хляб в тава и печете до златисто. Настържете едната скилидка чесън и разбъркайте. Оставете настрана.
  2. В малка купа, разбийте жълтъците, след което добавете сос Уорчестър, сокът от лимон и каперсите. Постепенно добавяйте зехтин и разбъркайте до получаване на гъст и кремообразен дресинг.
  3. Изчистете и нарежете на едро марулята (или айсберг). Изсипете в голяма купа или на чиния за сервиране.
  4. Полейте салатата с приготвения дресинг и разбъркайте добре.
  5. Посипете с изпечените крутони и настъргания пармезан. Добавете останалата скилидка чесън, нарязана на ситно.
  6. Поднесете вашата салата Цезар незабавно, за да се насладите на свежестта и вкуса й.

цезар салата

Резюме

В заключение, салатата Цезар не е просто ястие – тя е истински кулинарен символ, който ни пренася в една времева капсула, където вкусът и елегантността се сливат в хармония. От своето създаване в началото на 20-ти век до днес, тази рецепта е запазила своята популярност и преминавайки през различни вариации и интерпретации набира още слава.

Ако желаете да направите оригиналната рецепта, поднесена в стилния дух на мексиканската и калифорнийска кухня просто отворете връзката.

Със своите свежи листа, хрупкави крутони, пикантен дресинг и ароматен пармезан, салата Цезар си остава непроменена класика, на която може да се насладите както в  ресторант, така и в домашни условия. Пътят на салатата Цезар е повече от поредната  готварски рецепта – тя е кулинарно пътуване във времето и пространството, което ни показва, че истинските вкусове са вечни и универсални.

ПОСЛЕДНИ
Още от категорията

Пушена риба с майонеза

Необходими продукти за пушена риба с майонеза Продукти: 300 гр пушена скумрия или друга пушена риба, един цял лимон,  250 гр. майонеза, пресен лук, магданоз...

Салата с риба и майонеза

Необходими продукти за салата...

Салата с яйца и пресен чесън

Небходими продукти за салата...

Зелен фасул с майонеза

Необходими продукти за зелен...

Салата с целина и майонеза

Необходими продукти  за салата...

Зелена салата с яйца и сметана

Продукти за зелена салата...