Майонеза с аншоа – първи вариант
Продукти:
- майонеза 400 гр.,
- рибки аншоа (солена копърка или цаца) 7—8 бр.,
- лук 1 глава,
- магданоз,
- оцет.
Начин на приготвяне
- Майонезата се приготвя по метода описан ТУК.
- Рибките се киснат няколко часа във вода с малко оцет, за да се обезсолят.
- След това се почистват от главите, вътрешностите и костите и се стриват.
- Лукът се настъргва на ренде и се смесва с пасираните рибки.
- Добавя се и ситно нарязаният магданоз.
- Всичко се обърква с майонезата.
Сосът може да се използва за гарниране на варена и печена риба, варени и задушени меса и др
Майонеза с аншоа – втори вариант
Продукти:
- майонеза 400 гр.,
- рибки аншоа (солена цаца или копърка) 8—10 бр.,
- бяло вино 1/2 чаена чаша,
- половин лимон,
- оцет.
Начин на приготвяне
- Майонезата се приготвя по метода описан ТУК.
- Рибките се киснат няколко часа във вода с оцет, за да се обезсолят.
- След това се почистват от главите, вътрешностите и костите.
- Нарязват се на малки парченца или се стриват и се прибавят към майонезата.
- Сосът се подправя с бялото вино и сока на половин лимон и се разрежда с 2 супени лъжици вода.
- Използва се за гарниране на варена или печена риба.
Да ви е вкусно!