Научете как да приготвите най-добрите яйца Бенедикт по оригинална рецепта с поширани яйца и холандски. Това е известно ястие е основна част от менютата в ресторантите за бързо хранене. Можете напълно да пресъздадете тази ресторантска класика у дома.
Какво са яйца по бенедиктински?
Яйца Бенедикт по същество представляват сандвич за закуска. Можете да направите яйцата бенедикт по много начини, но оригиналната рецепта на класическото яйце бенедикт започва с препечена половина на английски мъфин, след това месо, което обикновено е канадски бекон, шунка или обикновен бекон. Това е покрито с поширано яйце, обилно покритие от холандски сос и завършено с поръсен лют червен пипер.
Всичко звучи фантастично и всяка стъпка е сравнително проста и можете удобно да приготвите яйца Бенедикт лесно у дома.
Съставки за яйца Бенедикт по оригилна рецепта
- Холандски сос – традиционният яйчен сос Бенедикт
- Английски мъфини – 2 разполовени английски мъфина (или обикновенни, ако не можете да намерите английски)
- Несолено масло
- Канадски бекон или заместител от тънко настъргана шунка или хрупкав бекон
- Яйца – използвайте яйца от клас А, пресните яйца са най-добри за запазване на формата им
- Дестилиран бял оцет – добавя се към водата за поширане на яйца
- Кайенски пипер, за гарниране
- За гарниране – див лук или копър
Как се правят яйца Бенедикт
- Направете сос Холандез: Следвайте инструкциите описани тук.
- Подготовка за поширани яйца: Поставете тенджера с вода на котлона за приготвяне на поширани яйца и я оставете да къкри.
- Сотирайте месото: В голям тиган задушете месото, докато се затопли и стане златисто, след което го прехвърлете в чиния и покрийте, за да се затопли.
- Препечени английски мъфини: Разтопете 2 ч. л. масло в същия тиган и добавете английските мъфини с разреза надолу. Препечете до златисто кафяво. Изключете котлона и оставете мъфините в тигана да се затоплят.
- Поширани яйца: след като водата едва заври, поширайте 4 яйца според нашата лесна рецепта за поширани яйца.
- Сглобяване: Поставете половинки английски мъфини върху чинии за сервиране, с разрязаната страна нагоре и отгоре с месото. Поставете яйцето върху месото.
- Полейте с холандския сос яйцата, поръсете отгоре с лют червен пипер и гарнирайте с див лук. Сервирайте докато е топло
Вариации на яйца Бенедикт
Класически вариант: шунка, яйце и холандез
Калифорния: домати и авокадо, бекон във фритюрник, яйце и холандез
Официален вариант: пушена сьомга, авокадо, поширано яйце и холандез
За изискана вечеря: 3 бланширани стръка аспержи, поширано яйце, холандез
Вижте и как Гордън Рамзи прави Яйца по бенедиктински.
Често задавани въпроси
Яйцата Бенедикт френски ли са?
Хората предполагат, че яйцата Бенедикт са с френски произход, защото използват сос Холандез (популярен френски сос), но той всъщност произхожда от Ню Йорк, САЩ в хотел Waldorf, когато клиент поисква веднъж комбинацията като персонализирана поръчка и е толкова впечатлен, че чрез него те го добавят към менюто си.
Каква е разликата между флорентински и яйца бенедикт?
При яйцата по флорентински има слой сотиран спанак под пошираните яйца, но иначе и двете имат препечен английски мъфин и са гарнирани със холандез.
Кога да сервирате яйца Бенедикт?
Това обикновено е елемент от менюто за закуска или обяд.
Мога ли да заменя сос холандез?
Можете да сервирате пошираното яйце без холандез и просто да добавите малко сол, черен пипер и лют червен пипер. Можете също да опитате гарнитура със салса, пико де гайо или аджика.
Други вкусни ястия: Подправки за агнешко месо