НачалоКулинарни рецептиЯстия с месоПържено пиле - хрупкава наслада по американска рецепта

Пържено пиле – хрупкава наслада по американска рецепта

Ястието пържено пиле е класически стрийт фууд или както се казва улична храна, което е обичано по целия свят. Сочно, хрупкаво и крехко на вкус, пърженото пиле е истинска гастрономическа наслада. Именно процесът на пържене придава на пилешкото месо тази уникална текстура и аромат, които неустоимо подхранват сетивата.

Днес ще ви представим една рецепта за пържено пиле и някои интересни факти за това ястие и как се е развивало през годините.

Пържено пиле

Идеята за пърженото пиле може да намери своите корени в кулинарната култура на южните Съединени американски щати, където в края на 19-ти век се появяват първите рецепти за „фрайд чикън“ (fried chicken). Този стил на готвене на пилешко месо се разпространява бързо и става любима част от американската кухня.

Хрупкавата коричка на това пържено пиле се постига, както знаете, чрез процеса на паниране. Пилешките парчета се потапят в брашно или панировка, която съдържат главно яйца, подправки и различни брашна. Този слой се пържи до златисто и хрупкаво, като запазва влагата вътре и същевременно придава текстура на външния слой.

Пържено пиле (САЩ)

Необходими продукти

  • 1 средно немазно пиле;
  • брашно, галета или подходяща смес за овалване;
  • 2-3 яйца;
  • мазнина за пържене;
  • сол, черен пипер;
  • банани (за гарнитура по желание)

Как се прави пържено пиле

Почиствате едно цяло пиле, след коeто го нарязвате на равни порции. Почиствате парчетата добре от костите и подправяте със сол и черен пипер.

Набрашнявате пилешките порции, след което ги потапяте в предварително разбитите яйца с олиото. Така готовите пилешки парчета пържите в загрята мазнина до получаване на златист цвят.

За гарнитура, може да запържите и обелени банани, които овалвате отново в панировка.

Да ви е сладко!

Пърженото пиле е популярно не само в САЩ, но и по целия свят. Различни кухни добавят свои уникални вариации в рецептите за пържене, като използват разнообразни подправки и методи на подготовка. В Южна Корея, например, пърженото пиле е известно като „чимек“ и се сервира с пикантни сосове.

Мнозина го свързват със семейни събирания, празници и специални поводи. Традиционното американско ястие пържено пиле, често се поднася заедно с гарнитури и десерти, създавайки цялостно кулинарно изживяване.

Пърженото пиле е не просто храна, а истинско кулинарно изкушение, а този метод на готвене е пример за това, как обикновени съставки и техники могат да създадат ястие, което обединява хората и ги радва с удоволствие от храненето.

Ако сте решили да сготвите нещо по-здравсловно, може да прегледате тази рецепта за пиле с ориз на фурна.

ПОСЛЕДНИ
Още от категорията

Агнешко бутче с картофи на фурна, което се топи в устата

Тази рецепта за агнешко бутче с картофи на фурна всъщност е предпочитана от много хора, защото не се налага да се прави допълнително гарнитура....

Пушена риба с майонеза

Необходими продукти за пушена...

Омлет с агнешки дробчета

Необходими продукти за омлет...

Яйца на очи върху шунка

Необходими продукти за яйца...