НачалоКулинарни рецептиЯстия с месоПържено пиле - хрупкава наслада по американска рецепта

Пържено пиле – хрупкава наслада по американска рецепта

Ястието пържено пиле е класически стрийт фууд или както се казва улична храна, което е обичано по целия свят. Сочно, хрупкаво и крехко на вкус, пърженото пиле е истинска гастрономическа наслада. Именно процесът на пържене придава на пилешкото месо тази уникална текстура и аромат, които неустоимо подхранват сетивата.

Днес ще ви представим една рецепта за пържено пиле и някои интересни факти за това ястие и как се е развивало през годините.

Пържено пиле

Идеята за пърженото пиле може да намери своите корени в кулинарната култура на южните Съединени американски щати, където в края на 19-ти век се появяват първите рецепти за “фрайд чикън” (fried chicken). Този стил на готвене на пилешко месо се разпространява бързо и става любима част от американската кухня.

Хрупкавата коричка на това пържено пиле се постига, както знаете, чрез процеса на паниране. Пилешките парчета се потапят в брашно или панировка, която съдържат главно яйца, подправки и различни брашна. Този слой се пържи до златисто и хрупкаво, като запазва влагата вътре и същевременно придава текстура на външния слой.

Пържено пиле (САЩ)

Необходими продукти

  • 1 средно немазно пиле;
  • брашно, галета или подходяща смес за овалване;
  • 2-3 яйца;
  • мазнина за пържене;
  • сол, черен пипер;
  • банани (за гарнитура по желание)

Как се прави пържено пиле

Почиствате едно цяло пиле, след коeто го нарязвате на равни порции. Почиствате парчетата добре от костите и подправяте със сол и черен пипер.

Набрашнявате пилешките порции, след което ги потапяте в предварително разбитите яйца с олиото. Така готовите пилешки парчета пържите в загрята мазнина до получаване на златист цвят.

За гарнитура, може да запържите и обелени банани, които овалвате отново в панировка.

Да ви е сладко!

Пърженото пиле е популярно не само в САЩ, но и по целия свят. Различни кухни добавят свои уникални вариации в рецептите за пържене, като използват разнообразни подправки и методи на подготовка. В Южна Корея, например, пърженото пиле е известно като “чимек” и се сервира с пикантни сосове.

Мнозина го свързват със семейни събирания, празници и специални поводи. Традиционното американско ястие пържено пиле, често се поднася заедно с гарнитури и десерти, създавайки цялостно кулинарно изживяване.

Пърженото пиле е не просто храна, а истинско кулинарно изкушение, а този метод на готвене е пример за това, как обикновени съставки и техники могат да създадат ястие, което обединява хората и ги радва с удоволствие от храненето.

Ако сте решили да сготвите нещо по-здравсловно, може да прегледате тази рецепта за пиле с ориз на фурна.

Подобни статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Още от категорията

Яйца на очи върху шунка

Необходими продукти за яйца на очи върху шунка Продукти: яйца 4 бр., 200 гр шунка 200, 40 гр. краве масло, копър, магданоз, червен пипер, сол. Рецепта...

Мусака от патладжани с ориз

Традиционно в гръцката кухня,...

Омлет с агнешки дробчета

Необходими продукти за омлет...

Пилешка пържола от бут

Крехкa пилешкa пържолa от...

Варена риба с майонеза

Необходими продукти за варена...