Винен кебап – една уникално вкусна рецепта за класически вин кебап и ориз за гарнитура. Виненият кебап e безспорно едно любимо ястие по нашите ширини , която съчетава богатия вкус на свинското месо с качествено червено вино и ароматни подправки. Тази традиционна рецепта, идваща от балканската и средиземноморска кухня, ще ви пренесе в едно кулинарно изживяване, с което ще задоволите всичките си сетива.
Рецепта за винен кебап
Този вид ястие може да се срещне в най-различни варианти по целия свят, като част от споделени уютни вечери с приятели и семейство. С нашата рецепта, по- долу, ще ви покажем как да приготвите съвършения винен кебап в комбинация с ориз към него.
Необходими продукти за свински кебап с вино
- 1 кг. свинско бонфиле / свинска плешка (може и говеждо);
- 2 средни глави лук;
- 250 мл. вино каберне или друго хубаво червено вино;
- 2 големи домата;
- 1500 мл. вода;
- 1ч.ч. ориз;
- 50 гр. масло.
- 80 до 100мл. олио или на око;
- 1с.л. червен пипер;
- 2 дафинови листа;
- сол и черен пипер;
- 2 с.л. брашно;
- магданоз за поръсване.
Как се прави винен кебап стъпка по стъпки
В предварително загрятата мазнина запържвате свинското месо, което сте нарязали на кубчета. Когато се зачерви добавяте и ситно нарязан лук.
След като лукът се запържи, добавяте виното и готвите още 10 минути докато се изпари алкохола от него. Следва да добавите настърганите домати и готвите още около 5 минути.
После прибавяте сол, черен пипер, червен пипер и дафинови листа, като най-накрая слагате водата. Готвите до сваряване на месото и по преценка доливате още вода.
След като месото се е сготвило, разбивате брашно в малко студена вода и отделяте тенджерата настрана като го добавяме с непрекъснато бъркане.
Отделно от това сварявате ориза и го подправяме със сол, а след като го отнемете от котлона добавяме и маслото.
В подходяща чиния слагате ориза, може да ползвате купичка, която да обърнете върху чинията. Слагате с черпак от вкусния винен кебап и гарнирате с магданоз. Завършека ще е чудесен, ако сервирате с домашно приготвен хляб.
Да ви е сладко!
Виненият кебап е истинско гурме изкушение, което ще достави удоволствие и на най-капризите.
Ако сте сготвили рецептата и ви е харесал резултата, не забравяйте да споделите своя опит в коментарите по-долу в страницата.
Предлагаме ви още едно кулинарно изкушение, но този път сладко, а именно вкусна и ухайна печена тиква.