Необходими продукти за бърза и лесна майонеза
Продукти:
- 3 сурови жълтъка,
- олиo 300 гр.,
- кисело мляко 2 супени лъжици,
- половин лимон,
- смлян черен пипер,
- сол.
Начин на приготвяне
- Жълтъците се разбиват с миксер или с дървена лъжица.
- На тънка струйка и при непрекъснато бъркане се прибавя по малко от олио.
- Разбиването па жълтъците трябва да става само в една посока, за да не се пресече майонезата.
- След като се поеме всичката олии и майонезата се посгъсти, се добавят киселото мляко, сокът на половин лимон, щипка смлян черен пипер и сол.
- При желание майонезата може да се оцвети в розово, ако й се добави сокът от 3—4 добре узрели домата, или в зелено, ако се смеси със сока от 1 връзка магданоз и 1 зелена салата.
Майонезата може да се използва при приготвянето на различни салати, предястия, гарнитури, ястия с месо, яйца и др.
Успех!