Необходими продукти за сладкиш с какао и орехи
Продукти:
- яйца 7 бр.,
- брашно 3 чаени чаши,
- захар 1 чаена чаша,
- краве масло 3 супени лъжици,
- орехови ядки 1 чаена чаша,
- какао 1 супена лъжица.
За сиропа
- захар 2 чаени чаши,
- вода 2 чаени чаши.
Как се прави сладкиш с какао и орехи
- От половината брашно се измесва тесто но следния начин: нрави се кладенче в средата на брашното.
- В него се слагат 1 яйце и 1 чаена чаша вода и се замесва меко тесто. От него се разточват 2 кори с дебелина около 1/2 см.
- Кравето масло се настъргва върху корите. Те се завиват на руло и се оставят да престоят в хладилника около 20 мин., за да стане тестото еластично.
- Тестото се премесва и от него се разточват 2 кори с големината на тавата, в която ще се пече пандишпанът, и 2 кори, малко по-големи от размерите на тавата.
- Тавата се маже с масло и в нея се слагат първо 2-те по-големи кори.
- Поръсват се с малко разтопено масло и отгоре се подрежда пълнежът, който се приготвя но следния начин: разбиват се 6-те яйца с 1 чаена чаша захар. Сипват се постепенно останалото брашно, смлените орехови ядки и какаото. Сместа леко се разбърква.
- Крайчетата на корите, върху които е поставен пълнежът, се завиват навътре.
- Отгоре се слагат другите 2 кори и краищата им се притискат с пръсти.
- Сладкишът се намазва с разбит жълтък и и се пече в умерена фурна до зачервяване.
- След като се охлади, се нарязва на парчета с желаната форма и се залива с хладък сироп. (Захарта и водата трябва да поврят на огъня около 10 мин.)