Мусаката е типично ястие за нашата страна въпреки че най-вероятно идва от оригиналния вариант за това ястие в Гърция. Там то се приготвя от патладжани и в този си вид остава по-звестно по света.
Вече съществуват разновидности на мусаката, че някои от тях дори не се доближават по външен вид на това, което сме свикнали да свързваме с ястието.
Думата Мусака в буквалния превод от арабски език означава изстуден. Дали по съвпадение или не, по нашите краища похапваме ястието с кисело мляко, което напълно оправдава значението на думата.
Мусака – български вариант
Тази рецепта е чисто по наш български вариант с обичайните продукти, но това, което я прави токова вкусна и по-специална от другите рецепти е количественото съотношение на съставките и начина на приготвяне. Ето и необходимите продукти за ястието с продукти, като свинска кайма от плешка, картофи и други съставки.
Виж рецептата в тази статия от Тами.бг.
Мусака по румънски
Има традиционна гръцка, българска, молдовска мусака и каква ли още не, но тази рецепта е от северната ни съседка, Румъния. Рецептата в различните страни варира в зависимост от вида и количеството на зеленчуците. Различното тук е че този вариант на мусаката, по често се приготвя от агнешко или телешко месо, а от продуктите се слагат повече домати.
Вижте пълната рецепта тук.
Мусака с кисело зеле
Ако ви се иска да приготвите нещо по-различно, може да направите мусака с кисело зеле. Тази чудесна рецепта, заменя картофите, които сме свикнали да виждаме в мусаката с ферментирало зеле, така че видът и съвсем няма да бъде този, които очаквате, но пък вкусът и ще ви изненада. Ето и пълната рецепта за този вид мусака.
Гръцки вариант на мусаката
Рецептата за мусака с патладжани и кайма е позната и в България повече като гръцкия вариант на това ястие. Всъщност в различните части на света, мусаката се прави по често с патладжани, отколкото без. По оригиналния вариант, месния компонент е агнешко месо, но тъй като в България се набляга повече на свинско и телешко, вие може сами да решите, каква кайма ще използвате.
Ето и пълната рецепта за ястието тук.
Украинска мусака с телешко месо и патладжани
Всъщност изобщо не е чудно, че всяка страна в Европа и близките до нея страни има свой прочит на това ястие. От Турция, Гърция и Сърбия, през Румъния, дори Молдова и Украйна имат своя прочит. Както вече сте разбрали най-вероятно досега, че начин на приготвяне на мусаката е близък, то нищо не ви коства да пробвате и тази мусака по украинска рецепта.
Необходими продукти
- 1-2 патладжана;
- 400-500 г телешка кайма;
- 1 бр. тиквички;
- 2 бр. картофи;
- олио;
- 2 домата;
- 50 гр. пармезан;
- мащерка;
- 20мл доматено пюре;
- 2-3 скилидки чесън.
За соса
- 500мл прясно мляко;
- млян черен пипер;
- 50 гр. брашно;
- 50 гр масло;
- сол на вкус.
Ако не сте сигурни в стъпките на приготвяне може да ги прегледате в тази статия.
Залива за мусака
Има безброй начини да приготвите заливка за мусаката, като няма как да поместим всички тук, затова споделяме най-известния вариант.
За да приготвите заливката, загрейте малък тиган, разтопете в него маслото и изсипете брашното, като разбърквате. Добавете млякото, подправките и бъркайте докато соса се сгъсти. Яко желаете по пухкава текстура, може да добавите яйце и бакпулвер.
Залейте мусаката с него и върнете ястието за 10 минути, докато придобие златиста коричка.
Виж още: 4 вариант за пухкава заливка за мусака с кисело мляко