НачалоКулинарни рецептиМусака - българска и вкусна

Мусака – българска и вкусна

Мусаката е типично ястие за нашата страна въпреки че най-вероятно идва от оригиналния вариант за това ястие в Гърция. Там то се приготвя от патладжани и в този си вид остава по-звестно по света.

Вече съществуват разновидности на мусаката, че някои от тях дори не се доближават по външен вид на това, което сме свикнали да свързваме с ястието.

Думата Мусака в буквалния превод от арабски език означава изстуден. Дали по съвпадение или не, по нашите краища похапваме ястието с кисело мляко, което напълно оправдава значението на думата.

Мусака – български вариант

Мусака

Тази рецепта е чисто по наш български вариант с обичайните продукти, но това, което я прави токова вкусна и по-специална от другите рецепти е количественото съотношение на съставките и начина на приготвяне. Ето и необходимите продукти за ястието с продукти, като свинска кайма от плешка, картофи и други съставки.

Виж рецептата в тази статия от Тами.бг.

Мусака по румънски

Мусака
Мусака по румънски

Има традиционна гръцка, българска, молдовска мусака и каква ли още не, но тази рецепта е от северната ни съседка, Румъния. Рецептата в различните страни варира в зависимост от вида и количеството на зеленчуците. Различното тук е че този вариант на мусаката, по често се приготвя от агнешко или телешко месо, а от продуктите се слагат повече домати.

Вижте пълната рецепта тук.

Мусака с кисело зеле

Мусака

Ако ви се иска да приготвите нещо по-различно, може да направите мусака с кисело зеле. Тази чудесна рецепта, заменя картофите, които сме свикнали да виждаме в мусаката с ферментирало зеле, така че видът и съвсем няма да бъде този, които очаквате, но пък вкусът и ще ви изненада. Ето и пълната рецепта за този вид мусака.

Гръцки вариант на мусаката

Рецептата за мусака с патладжани и кайма е позната и в България повече като гръцкия вариант на това ястие. Всъщност в различните части на света, мусаката се прави по често с патладжани, отколкото без. По оригиналния вариант, месния компонент е агнешко месо, но тъй като в България се набляга повече на свинско и телешко, вие може сами да решите, каква кайма ще използвате.

Ето и пълната рецепта за ястието тук.

Украинска мусака с телешко месо и патладжани

Мусака с патладжани

Всъщност изобщо не е чудно, че всяка страна в Европа и близките до нея страни има свой прочит на това ястие. От Турция, Гърция и Сърбия, през Румъния, дори Молдова и Украйна имат своя прочит. Както вече сте разбрали най-вероятно досега, че начин на приготвяне на мусаката е близък, то нищо не ви коства да пробвате и тази мусака по украинска рецепта.

Необходими продукти

  • 1-2 патладжана;
  • 400-500 г телешка кайма;
  • 1 бр. тиквички;
  • 2 бр. картофи;
  • олио;
  • 2 домата;
  • 50 гр. пармезан;
  • мащерка;
  • 20мл доматено пюре;
  • 2-3 скилидки чесън.

За соса

  • 500мл прясно мляко;
  • млян черен пипер;
  • 50 гр. брашно;
  • 50 гр масло;
  • сол на вкус.

Ако не сте сигурни в стъпките на приготвяне може да ги прегледате в тази статия.

Залива за мусака

заливка за мусака

Има безброй начини да приготвите заливка за мусаката, като няма как да поместим всички тук, затова споделяме най-известния вариант.

За да приготвите заливката, загрейте малък тиган, разтопете в него маслото и изсипете брашното, като разбърквате. Добавете млякото, подправките и бъркайте докато соса се сгъсти. Яко желаете по пухкава текстура, може да добавите яйце и бакпулвер.

Залейте мусаката с него и върнете ястието за 10 минути, докато придобие златиста коричка.

Виж още: 4 вариант за пухкава заливка за мусака с кисело мляко

Агнешко на фурна по уникални рецепти!

Подобни статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Още от категорията

Как се прави лимонов пудинг?

Необходими продукти за лимонов пудинг Продукти: яйца 4 бр., 2 лимона, захар 1/2 чаена чаша, желатин супена лъжица, сметана 150 гр., пудра захар 1 супена лъжица. Как...

Фаршировани яйца с грах

Необходими продукти за фаршировани...

Яйца с пикантен сос

Необходими продукти за яйца...

Рецепта за майонеза с кромид лук

Необходими продукти за майонеза...

Омлет с портокали

Необходими продукти за омлет...